Nőnap

2021.03.08. 14:00

Ilyen egyetlen lánynak lenni 13 fiú között, egy autómániás bratyóval

Krisztina autóelektronikai műszerész lesz, úgy véli, több szakmában is ki kell próbálnia magát.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Nem ritka, hogy a nők kimondottan férfias szakmát választanak maguknak. Juhász Krisztina kiváló példa erre, hiszen az autóelektronikai műszerész szakmát választotta. Jelenleg a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum és Szakképző Iskolájába jár. Már az érettségire készül, jövőre pedig meglesz a szakmai vizsgája is.

Arra voltunk kíváncsiak: hogyan jut eszébe egy fiatal lánynak az autóelektronikai műszerész szakmát választani.

– Eredetileg sportedző és fitnesz-wellness instruktor szakon kezdtem a Szemerében, de egy év múlva kiderült, hogy a térdem nem bírja a terhelést. Másik szakmát kellett választanom, így találtam rá az autóelektronikai műszerész képzésre. A szépészeti szakmák soha nem érdekeltek, az autók viszont mindig is vonzottak. A bátyám rajongott az autókért már gyerekkorában is, végül autószerelő lett. Az édesapám is szerette az autókat, bár neki lakatos volt a szakmája, de ha kellett, meg tudta bütykölni a járgányt.

A bátyó hatása

Az autómániás bátyám mellett nőttem fel, valószínűleg ez hatott a pályaválasztásomra. Egyébként már nyolcadik osztály után is gondoltam az autós szakmára. A jelentkezési lapomra elsőként a sportedzőit írtam be, másodiknak a karosszérialakatos szakmát, harmadiknak pedig a pincért – sorolta Krisztina.

Hozzátette, a fiús szakmához fizikailag elég erősnek érezte magát, és arra is gondolt, hogy a mindennapi feszültségeket a fizikai munka közben jól le lehet vezetni. Amikor elkezdte az autóelektronikai szakmát, akkor még nem volt benne biztos, hogy ezt szeretné majd hosszú távon csinálni, de az évek alatt megkedvelte. Az is sokat számított, hogy az osztálytársai, 13 fiú, sok mindenben segítették őt.

– Lassan kezdtem elfogadni, hogy talán van helyem a szakmában. A fiúk is megbékéltek vele, hogy van egy lány az osztályban. Nem közösítenek ki, de persze vannak olyan programok, amikor megjegyzik, hogy nekem most nem kellene ott lennem. Például ha horgászni mennek. De azért igyekeznek bevenni mindenbe, hogy ne érezzem magam egyedül. Szóval semmi rosszat nem mondhatok róluk. Barátnőm nincs is, utoljára az általános iskolában volt „legjobb barátnőm”, de aztán nem tartottam vele a kapcsolatot. Most pedig 0–24-ben férfiakkal vagyok körülvéve – fogalmazott Krisztina.

AZ egyik legbonyolultabb foglalkozás

Édesanyja Győrben él, úgyhogy csak ritkán tudnak beszélgetni. Krisztina nagy szeretettel beszélt a szakmájáról. Mint mondta, 30 évvel ezelőtt az autókban volt 4-5 kábel, amit azok is össze tudtak kötni, akik nem értettek hozzá, de ma már az autóelektronikai műszerész szakma az egyik legbonyolultabb foglalkozásnak számít. A járművek szinte csak elektronikából állnak.

– Bizonyos szinten mi keltjük életre az autót – fogalmazott Krisztina. – A szakmánk hiányszakmának számít, kevés a jó autóelektronikai műszerész. Nem piszkos munka, nőknek is nyugodt szívvel ajánlom. A fiúk azt szokták mondani, hogy a mi női agyunk sokkal összetettebb, és sokkal több mindenhez értünk. Ez szerintem igaz, és jó, ha mindenki több téren is kipróbálja magát. Nem kell félniük azoknak sem, akiknek esetleg nincs műszaki érzékük, mert az alapoktól mindent nagyon jól megtanítanak – jelezte Krisztina.

Végül elárulta, elvégzett egy barista (a kávéfőzés mestere) képzést is, úgyhogy lesz akár választási lehetősége is.

(A borítóképen: Juhász Krisztina elég erősnek érzi magát a fiús szakmához)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/divattortenet-egy-nocis-blogon-5263993/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában