ügyelet

2021.03.21. 13:00

Igyekeznek oldani a bezártság magányát

Az idős miskolci mozgássérülteknek terveik, álmaik adnak erőt most a járvány idején.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A miskolci idős mozgássérültek számára ügyeletet tart fenn a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete (Mozgegylet). A szervezet Seniorklubja számára a keddi telefonos beszélgetések is sokat jelentenek.

– Egyre nehezebben viseljük a járványhelyzetet, mert újra és újra szertefoszlanak a reményeink, hogy véget ér ez az egész – számolt be Csattosné Simon Mária, a Seniorklub vezetője. – Korábban a Maradj otthon! kampányhoz is csatlakoztunk, de mostanra az véget ért. Azóta minden erővel harcolunk azért, hogy ne adjuk meg magunkat a bezártságnak.

Körtelefonos klubnap

A Seniorklub közösségi aktivitásokkal igyekszik oldani a bezártság magányát.

– A karanténidőszak kezdete óta bevezettük, hogy kedd délutánonként körtelefonos klubnapokat tartunk, és ezekről emlékeztető naplót is vezetünk. Ez azért jelent sokat, mert így tudjuk egymásban tartani a lelket. Mivel 73 klubtagunk van, ezért a kapcsolattartás csak kisebb csoportokban lehetséges. Nőnapon ünnepi alkalmat tartottunk, és nemrégen temettük el két nagyon idős tagunkat, akiknek a temetésén néhányan találkoztunk. Azokkal a tagokkal, akiknek az egészségi állapota megengedi, kis csoportokban közös sétákat szervezünk, például Lillafüredre. Májusban lesz a klubunk 20 éves, az ünnepségre már elkezdtünk beszámolókat írni. Ha lehetőségünk nyílik rá, egy kiállítást is rendeznénk ebből az alkalomból a Vasgyári Közösségi Házban a kézműves alkotásainkból. Bizakodással készülünk egy százéves klubtagunk születésnapi köszöntésére is, aki jelenleg idősotthonban él. Mindenki szeretne kedveskedni neki valamilyen személyes ajándékkal – sorolta a klubvezető.

Bíznak benne, hogy programterveik egy része megvalósulhat.

– Mindenki szeretné minél előbb beoltatni magát, mert nyáron mennénk Berekfürdőre nyaralni, amire már a létszámot is leadtuk. A körzeti orvosok révén még betegszállító autót is tudunk az oltáshoz igényelni. Bár a Mozgegylet támogatói szolgálata továbbra is működik 8 és 12 óra között, ami azt jelenti, hogy kocsival hoznak, visznek minket a kezelésekre, ha erre szükség van. Emellett bármikor kérhetünk tőlük számítástechnikai segítséget is. Szerencsések vagyunk, mert úgy alakult, hogy tagjaink nagy része megkaphatja az oltást. Bár a krónikus betegségekből és egyéb nehéz testi állapotokból kifolyólag nem mindegyik vakcinát javasolják nekünk. Némelyeknek a gyermekei külföldön élnek, ők izgulnak egy kicsit amiatt, hogy esetleg a keleti vakcinával oltottak hosszabb távon nem utazhatnak majd az Európai Unióban – osztotta meg Csattosné Simon Mária.

(A borítóképen: A telefon segít az időseknek egymásban tartani a lelket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában