elismerés

2021.03.23. 16:00

Hittel és sok szeretettel

„Isten selejtet nem teremt”, vallja a kitüntetett iskolaigazgató.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Barta József, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője március 15-e alkalmából. A díjat többek között a hátrányos helyzetű gyermekek oktatása és tehetséggondozása miatt kapta, valamint a kreatív pedagógiai módszerek alkalmazásának elismeréseként.

Barta József úgy fogalmazott, a Jóisten valahogy mindig olyan intézménybe vitte őt, ahol sok hátrányos helyzetű gyermeket taníthatott.

Fontos, hogy meglássuk a gyerekekben a tehetséget, és támogassuk őket

Barta József

– Böjte Csaba testvér szokta nagyon szépen mondani, hogy „Isten selejtet nem teremt”. Tehát minden ember egyforma, ezért minden embernek meg kell adni az esélyt. Nekünk, pedagógusoknak az a feladatunk, hogy azokat a talentumokat, amelyeket a Jóisten elhelyezett a tanítványainkban, segítsük kamatoztatni. Az elvetett magból a mi gondoskodásunknak köszönhetően lesz növény, ami kivirágzik, majd meghozza a gyümölcsét. Fontos, hogy meglássuk a gyerekekben a tehetséget, és támogassuk őket, hogy ügyes sportolók, kiváló énekesek, informatikusok vagy éppen orvosok legyenek – fogalmazott Barta József.

Igazgató lett

Pályájáról szólva elmondta, egykor a Földes Ferenc Gimnázium sporttagozatos diákja volt, emellett a DVTK leigazolt atlétája. A gimnázium kiváló alapokat adott számára. Tanítóképzőt végzett, majd kiegészítő szakon elvégezte a testnevelő tanárit is. A főiskola után a sajóládi általános iskolában helyezkedett el.

– Akkor az egy kis iskola volt, ami nem rendelkezett tornateremmel, és a testnevelésórák nagy részét a szomszédos római katolikus templom kertjében tartottuk. Úgy gondolom, hogy ez jelzés volt felém, hogy merre vezet majd az utam. A sajóládi évek azért is voltak nagyon szépek számomra, mert ott ismerkedtem meg későbbi feleségemmel, Orosz Erzsébettel, aki óvodapedagógus. Azóta is, azaz 36 éve boldog házasságban élünk. Ő mély hitű görögkatolikus, így lettem általa én is az – tette hozzá Barta József.

Pályája Sajószentpéteren folytatódott, ahol szintén tanító és testnevelő volt, majd amikor az iskola igazgatója nyugdíjba vonult, ő lett az intézmény vezetője. Két évvel később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Sportintézetben kapott állást. Itt olyan uniós projektekben dolgozhatott, ahol a hálózati tanulás volt a főszerepben. Olyan intézményekkel kereste a kapcsolatot, melyek jó gyakorlatokat folytattak és mutattak be. Ezek az évek is jó alapot és „muníciót” adtak, amikor 2011-ben az edelényi iskola élére került.

– Az iskola vezetését Kovács Lajos parókus atya, lelki vezetővel végezzük. Kiváló pedagógusközösséget kaptunk, amely akart és akar dolgozni, de már előtte is nagyon szép eredményei voltak. Az a legfontosabb feladatunk, hogy segítsük az elképzeléseiket – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette: nagyon büszke a rakacaszendi tagiskolájukra is. Bár hátrányos helyzetű településről van szó, de a szülők és a diákok is „felvették a ritmust”. A digitális oktatás pedig gond nélkül folyik, annak köszönhetően, hogy az egyik telekommunikációs cég a fenntartóval közösen minden gyermek számára táblagépet biztosított.

(A borítóképen: Barta József a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában