kincsek

2021.03.05. 07:20

Hatezer éves aranylelet

Újabb kincsek kerültek elő a bükkábrányi feltárás során.

Forrás: Herman Ottó Múzeum

A miskolci Herman Ottó Múzeum régészei a közelmúltban nem mindennapi tárgyakra bukkantak egy hatezer éves rézkori temető feltárása során. Erről szerdai közleményében számolt be az intézmény.

Kőpenge, rézcsákánnyal

A bükkábrányi lignitbánya területén, ahonnan 2007-ben a 7 millió éves ősfák is előkerültek, több mint egy évtizede dolgoznak a szakemberek, hogy feltárják a régészeti emlékeket, mielőtt azok a bányaművelés áldozatává válnának.

A régió kiváló földrajzi adottságai évezredeken át kedveztek a megtelepedésnek, így számos régészeti korszak településeinek maradványai kerültek elő, köztük legutóbb a 34 sírból álló temető, amelynek három temetkezése különleges kincseket rejtett.

A temető rézkori népességhez tartozott, amelyet fő lelőhelye nyomán a szakemberek bodrogkeresztúri kultúra néven különítenek el. Róluk még nincsenek írásos emlékek, csak a használati tárgyak mesélnek arról, kik is lehettek. Ez a Krisztus előtt 4000 körül élt közösség már használta a rézeszközöket, és a Kárpát-medencében az elsők között hordott arany ékszereket.

A bükkábrányi bánya területén feltárt három női sírból több mint egy tucat aranytárgy került elő, elsősorban karikás és kúpos lemezcsüngők, amelyek egykor egy fejdísz részei lehettek. A csüngők, habár több rézkori lelőhelyről is ismertek hasonló darabok, magas igényű kialakításuk folytán az eddig ismert legszebb példányok közé tehetők.

A nemrégiben feltárt temető különlegessége, hogy egy rangos férfitemetkezés is napvilágra került. Az ide temetett egykori személynek azonban nem aranytárgyai voltak, hanem pattintott kőpengéje, csiszolt kőbaltája és egy kétkilós rézcsákánya. Ez utóbbit inkább egyfajta jogarként használhatta, mint tényleges szerszámként.

A temetőben feltárt aranytárgyak néhánya nemrégiben nem mindennapi módon debütált a nagyközönség előtt, a feltárást vezető régész, Németh Attila videóban mutatta be azokat a múzeum régészeti tárának YouTube csatornáján.

(A borítóképen: A csüngők egy fejdísz részei lehettek egykor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában