állatkínzás

2021.03.07. 14:00

A sorozatgyilkosok is legtöbbször állatkínzással kezdik

Az állatkínzó viselkedés gyakran gyermekkorban alakul ki, ami ellen a szülők is tehetnek.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kiből lesz állatkínzó? – Az állatbántalmazó profilja címmel tartott online szakmai napot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja.

– Mi sokan föl sem tudjuk fogni, hogyan lehet valaki állatkínzó. Az ilyen személy az én fogalmaim szerint nem is igazán ember – jelentette ki köszöntőbeszédében dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Hiányos szocializáció

Aki nem tiszteli az életet és nem képes az állatok érzéseire odafigyelni, az az emberekére sem fog.

– Szinte valamennyi sorozatgyilkosnak a karrierjében megjelenik az állatkínzás vagy gyakorlás eszközeként, vagy pedig a kezdetekben – vezette be a szakmai napot dr. Vetter Szilvia jogász, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője. – Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy az állatkínzás és az emberek ellen elkövetett erőszak között összefüggés van.

Dr. Vetter Szilvia és dr. Sótonyi Péter az online szakmai napon | Fotó: ÉM

– Az állatvédelmi törvény szerint állatkínzásnak minősül: a gerinces állatok indokolatlan bántalmazása, háziasított emlősállat elűzése, elhagyása és tiltott elfogási eszköz használata – szögezte le előadásában Kitanics Márk klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő. – A rendszeres vagy súlyos állatkínzás a hiányos szocializáció és gyermekkori fixálódott, feldolgozatlan élmények következménye. Viszont szinte nincs olyan ember, akinek az élettörténetében ne szerepelne valamilyen állatkínzó epizód. Különösen kétéves kor környékén, amikor a gyerekek öntudatlan ösztönszükségleteiket töltik ki az állatokon is. Azonban a későbbi állatkínzásos esetek nagy része sem derül ki. Ezek általában más erőszakos bűncselekmények előzményeként, hozadékaként bukkannak fel.

Kontrollal megelőzhető

A lakosság ötöde valamilyen személyiségzavarral él, de nem mindegyikükből lesz állatkínzó.

– Állatkínzás leggyakrabban dühlevezetésként vagy szadizmus formájában, illetve antiszociális személyiségzavar, szexuális rendellenességek, elmebetegség, az énfejlődés alacsony szintje és modellkövetés miatt jelentkezik. 2009-ben az Egyesült Államokban egy 43 ezer főt vizsgáló önkitöltős felmérésben 728 ember vallotta magát állatkínzónak, akiknek 84 százaléka férfi volt.

A magasabb tesztoszteronszint növeli az indulatosságot. Az állatkínzókról kiderült, hogy alacsonyabb iskolázottságúak, kevésbé értelmesek és a jövedelmük is kisebb, mint az átlagé. A különböző szerfüggőségek és a játékszenvedély egyértelmű összefüggést mutat az állatkínzással, mert impulzuskontroll-zavar miatt alakul ki. Az állatkínzók jellemzően egocentrikusak, csekély empátiás készséggel rendelkeznek, szorongók és dominanciára törekvők.

Az állatkínzás megelőzésében kulcsfontosságú az érzékenyítő nevelés és a szülők kontrolláló szerepe. Ha pedig már fennáll a probléma, akkor lényeges az utánkövetés, amivel más bűncselekményeket is meg tudunk előzni – hangsúlyozta az igazságügyi pszichológus szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában