Boldogság világnapja

2021.03.25. 11:30

A nők boldogabbak a férfiaknál

A női szerephez rengeteg érzelmileg telített élethelyzet kapcsolódik, ami napi szintű örömforrássá válhat, mondta a szakember.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Magyarország boldogságtérképéből az is kiderül, hogy a nők hazánk minden régiójában boldogabbnak érzik magukat, mint a férfiak. És nemcsak az elmúlt évben volt ez így, hanem 2016-tól kezdve minden évben. A okokat keresve kérdeztük dr. Lubinszki Mária pszichológust, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatóját.

Mi lehet annak az oka, hogy a nők boldogabbnak érzik magukat hazánkban?

A boldogság lehetősége nemtől függetlenül mindenki számára megadatik. A szubjektív jóllét érzésének átélése rendkívül erősen függ a személy saját elvárásaitól, céljaitól, elképzeléseitől. A férfiszerephez kapcsolódóan valószínűsíthetően magasabb szubjektív elvárások társulnak, amelyekkel kapcsolatban az elégedettség érzését nehezebb elérni. A problémák megoldása, a feladatok, a felelősség a racionális tartományban tarthatja az adott személyt, így kevesebb teret kap az érzelmek megélése és megfogalmazása. A női szerephez rengeteg, érzelmileg telített élethelyzet kapcsolódik, a gyermekneveléstől kezdve az otthonteremtésig, ami közvetlen és napi szintű örömforrássá válhat. Hangsúlyozom a feltételes módot, hiszen nem mindenkire igazak a felmérés adatai, és a boldogság tudatos megfogalmazása rendkívül összetett, többtényezős folyamat végeredménye.

Dr. Lubinszki Mária | Fotó: ÉM

A nők boldogsága összefüggésben lehet az iskolázottsággal, a családban betöltött szereppel, a gyermekneveléssel, úgynevezett nőies foglalkozásokkal?

Mindenképp. Azonban egyik tényező sem garancia önmagában a boldogságra. A diplomák és szakmai végzettségek, a gyermekek számával nem feltétlenül nő egyenesen arányosan a boldogság szintje. A boldogság nem mennyiségi, hanem minőségi fogalom. A nők élményfeldolgozó képessége lehet a kulcsa a kutatási eredményeknek: aki képes a legapróbb örömöket átélni, az értékeket és a fontossági sorrendet a helyén kezelni, elfogadni az élet adottságait és körülményeit, nagyobb eséllyel tud boldog lenni.

A boldogság az egyéntől, az ő élethelyzetétől vagy mindkettőtől függ?

Aki jól működik az élet minden területén, aki jól érzi magát, az boldog. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a boldogság érzése nem csak a kiegyensúlyozott, ideális élethelyzetet jelenti. Ebben a mostani időszakban is számos problémával és akadállyal kell megküzdeni, sokan élnek át komoly krízist a szeretteik betegsége vagy a munkahelyi viszonyok megváltozása miatt. Mégis adottak a hétköznapi élet szép pillanatai, sok apró dolog jelenthet kapaszkodót. A személyiségünkön nagyon sok múlik. A megküzdési képesség nagymértékben meghatározza azt, ahogyan értékeljük az életünket és amilyen perspektívát látunk a jövőre nézve. Aki képes pozitív forgatókönyvben tartani magát, képes tanulni a hibákból és képes a fejlődésre, nagyobb eséllyel lehet boldog. És még egy fontos tényező, amire Bagdy Emőke neves pszichológus hívta fel a figyelmet a napokban egy konferencián: a bizalom. Bizalom önmagunkban, a kapcsolatainkban, a képességeinkben, a szeretteinkben, az életben és a jövőben. A jövő az, amibe csak hittel tudunk belépni.

Vannak olyan „praktikák”, amelyek alkalmazásával boldogabbak lehetünk?

Igen! A hála kifejezése például. Vegyük számba, amink van, és fejezzük ki hálánkat és elismerésünket, a szeretteink felé is. Fontos az optimizmus kialakítása, elképzelni, hogy működhetnek a céljaink és bízni a pozitív kimenetelben. Munkám során rengeteg rágódó emberrel találkozom, akik folyamatosan másokkal hasonlítják össze magukat. Le kell állítani az automatikus negatív gondolatokat, mert rengeteg energiát felemésztenek, és nem visznek előre. Boldogságfokozó tevékenység a jó cselekedetek végrehajtása és a kapcsolataink rendszeres ápolása. Ritkábban esik szó a megbocsátás jelentőségéről, pedig hihetetlenül fontos a lelki béke és boldogság felé vezető úton. Érdemes visszatalálni az élet apró örömeinek az élvezetéhez, odafigyelni rájuk és megélni. Fontos a reális és inspiráló célok kitűzése, és a rendszeres testmozgás. És végül, ami ezen a tavaszon talán a legfontosabb lehet: a pozitív várakozás képessége.

(A borítóképen: Dr. Lubinszki Mária szerint a boldogság nem mennyiségi, hanem minőségi fogalom)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-jarvany-felertekelte-az-egeszseget-5307862/

 

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kiderul-mennyire-voltunk-boldogok-a-jarvany-alatt-5299156/?utm_source=boon.hu&utm_medium=showrss&utm_campaign=hirvilag-megyei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában