Kitüntetés

2021.03.25. 19:30

A hármas pedagógus-szabály: szorgalom, hitelesség, okos szeretet

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Bánfalvi Ágnes, az Avasi Gimnázium magyar–történelem szakos tanára március 15-e alkalmából.

Hegyi Erika

Forrás: avasi.hu

– Kétszeres öröm számomra ez az elismerés. Egyrészt azért, mert diákjaim kezdeményezték, ami a leghitelesebb visszaigazolása a pályámnak, másrészt pedig azért, mert a kitüntetés a nagy közösség, a nemzet elismerése. Marcus Aurelius feltette a kérdést: „Ha jót tettél, még jutalmat is kívánsz érte?” Nem. De mégis nagyon jó érzés. Nem beszélve a kitüntetés következményéről, hiszen régi diákjaim, kollégáim, barátaim köszöntenek, akikkel lehet, évek óta nem beszélgettem – fogalmazott a díjazott pedagógus.

Szárnyalhatott

Megtudtuk tőle, a gyakorlóéveit az edelényi gimnáziumban töltötte. Felejthetetlen élmény volt számára egy-egy osztály elé állni és látni, hogy várják az igaz és jó szót.

Bánfalvi Ágnes

– Köszönöm az akkori tantestületnek, hogy segített megtalálni az egyensúlyt diák és tanár között. Hét évet töltöttem az I. Sz. Ipari Szakközépiskolában. Nagyobb kihívás volt, mint egy gimnázium. A szakmai tárgyak mellett nehéz az irodalom értékeit elismertetni. Inkább osztályfőnökként a nevelésben értem el sikereket. Végül az Avasi Gimnáziumban horgonyoztam le, és remélem, innen vonulok nyugdíjba. Itt találtam barátokra. Ebben az iskolában a tudás, a tehetséggondozás és a közösségformálás egyaránt fontos. Alapító igazgatóm, néhai Takács Márta segített szárnyalni. Tőle tanultam meg, hogy teher alatt nő a pálma, s hogy a népszerűségnek van olcsó és drága változata is – idézte fel pályáját Bánfalvi Ágnes.

Három szabály

Azzal folytatta, hogy szülei pedagógusok voltak. Tőlük három szabályt tanult: szorgalom, hitelesség, okos szeretet.

– A tanárnak persze ezer más kompetenciával is rendelkeznie kell, például ötletesség, tudás, a tudás átadásának tudománya, beszédkészség, empátia, bölcsesség, a gyors döntés képessége, alázat és méltóság, de ha kitartó szorgalom kíséri a megfontolt pedagógiát, akkor van tere az önmegvalósításnak is. Mindeközben hitelesnek kell maradnia, diákjai és kollégái előtt is, hiszen az iskolában a diákok közössége mellett nagyon fontos a tanári közösség – hangsúlyozta a pedagógus.

Mosolygós arcok

Kérdeztük tőle, mit érez pályája legnagyobb sikerének. Mint fogalmazott, nem tud sorrendet felállítani. Legalább olyan boldogság számára egy kiváló érettségi feleletet hallgatni, mint egy OKTV-döntős diák diadalát látni.

– Öröm egy-egy osztállyal ünnepi műsort készíteni, mert tudom, a próbák alatt összeforr a közösség. De öröm a Miskolci Nemzeti Színház deszkáin több száz gyermek mosolygós arcát látni egy Avasi Gálán, és nem titkolom, a finálékban jó érzés a fényben és a tapsban fürödni. Osztályfőnökként büszke voltam minden osztályomra, mert egy idő után a személyiségük kibontakozása mellett viszontláttam magamat is bennük. Munkám egyik legékesebb bizonyítéka, hogy sok diákomból lett pedagógus. Ha újrakezdhetném, ugyanezt a pályát választanám. De ugyanígy választanám az irodalmat, hogy József Attila verseiről beszéljek, a történelmet, hogy II. Rákóczi Ferencről meséljek, és a magyar nyelvet, hogy két lábbal tapossam a nyelvi durvaságokat.

A tanárság több mint pálya. Hivatás. Ahhoz, hogy holnap is elégedett legyek magammal, állandóan felül kell vizsgálni a tegnapot. Amikor a diákjaim a pályaválasztásról kérdeznek, csak annyit mondok: olyan pályát válasszon mindenki, amiben örömét is leli – tette hozzá Bánfalvi Ágnes.

Elismerések

Bánfalvi Ágnes eddigi díjai:

  • Avasi Gimnáziumért díj (1998 és 2008)
  • Az Oktatási Miniszter Elismerő Oklevele (1991 és 2009)
  • Miskolc Város Pedagógiai Díja (2005)
  • Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díj (2013)
  • Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetés (2021)
  • (A borítóképen: Bánfalvi Ágnes középen, a 2018-as Avasi Gálán)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában