Autó

2021.02.21. 15:30

Veszélyek a csúszós úton

Nem csak a jól látható hó vagy a vastag jég okozhat gondot a járművezetők számára.

Horváth Imre

20201014 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Téli gumi csere illusztráció.

Fotó: Kozma István

Télies időjárással kell szembenéznünk már egy ideje, ami egyben elég változékony is. Folyamatosan mindenféle csapadéktípus előfordul, így hó, havas eső, eső, ónos eső, napközben felmelegszik az idő, éjjel a fagy és a köd is megérkezett.

Megfelelő gumiabroncs

Ennek megfelelően a közúti közlekedésben résztvevők mindenféle körülménnyel és útfelülettel találkozhatnak, a jól látható hó, jég, jégbordák mellett az ónos eső, lefagyott csapadék, kisebb jeges felületek is komoly veszélyt jelentenek, amelyre nagyon oda kell figyelni.

A csúszós útfelületeken történő közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására!

A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztán tartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek – figyelmeztet a rendőrség.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítanak.

Ellenőrizzük a járművet!

A hosszabb útra indulók ellenőrizzék járművük világító- és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, akkumulátort, szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban a kesztyűs jégkaparó, jégoldó spray és pokróc. Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe.

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

Rossz látási viszonyok között és csúszós úton a gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal kell korrigálni!

Csapadékos időben elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a száraz utas rutinsebességgel. Csúszós, havas útszakaszokhoz közelítve csökkenteni kell a tempót. Ha baj van, és az autó megcsúszik, nem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen idő reagálni a kialakuló helyzetre. Érdemesebb motorféket használni, így lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására!

(A borítóképen: A téli gumik bordázatának mélysége közlekedésbiztonsági kérdés)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/nem-mindegy-milyen-gumit-valasztunk-5148097/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában