egyedülálló siker

2021.02.20. 19:00

Tokaji gasztrokalauz a ragos könyvszemle döntőjében

Magyar kötet is bekerült a Gourmand ­Awards négy döntőse közé.

Fotó: Kőrösi Tamás

Ripka Gergely Budapesten él, ám fővárosiként a szíve csücske Tokaj-Hegyalja. Sokat tesz azért, hogy a borvidéket megismerjék határainkon túl is, így a közelmúltban egy igen komoly jelölés is utolérte kiadványát.

A világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, a Gourmand Awards for Drink Culture döntősei közé választották a Ripka Gergely által írt TokajGuide/TokajKalauz című kötetet.

A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legrangosabb gasztronómiai könyvszemléje, több mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand International szervezésében. A többfordulós megmérettetésen a szerző a Scolar Kiadó által megjelentetett TokajGuide a European Wine (európai bor) kategóriában a legjobb négy közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült. A kategória másik három döntőse Rudolf Lantschbauer és Yulan Cai: Ruster Ausbruch DAC (Vinothek, Ausztria), Zeljko Garmaz: Wine Stories, Bosnia & Herzegovina (Bosznia-Hercegovina) és Benjamin North Spencer: The New Wines of Mount Etna (Gemelli Press, USA) című kötetei. A Best in World kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek Párizsban.

– A történet 2008-ban kezdődött, amikor a Kertészeti Egyetemre jártam és elkezdtem a borral foglalkozni – tudtuk meg Ripka Gergelytől. – Akkor egy piacvezető borkereskedő cég keresett nyitott diákokat, így rögtön a frontvonalba kerültem. Mára évente több ezer hazai és külföldi bor kóstolásával nagy adatbázis birtokába kerültem, amit úgy gondoltam, hogy meg kellene osztani az emberekkel. Így a hazai boros közösség a tancolomedve.hu blogon keresztül ismerhetett meg mint szabad és független borszakírót. A kóstolásaim során mind gyakrabban látogattam Tokaj-Hegyaljára is, ami gyorsan rabul ejtett. Az első barangolásaim után tudatosult bennem, hogy itt nem kell keresgélni a nagyságot, mert az világosan jelen van. Így született meg 2014-ben az első TokajGuide/TokajKalauz kiadás.

Megvan a varázsa

Ripka Gergely kiemelte, a mostani, erősen online-orientált világban szükségét érezte annak, hogy könyv formájában is megjelenjen az általa összegyűjtött rengeteg információ:

– A nyomtatott kiadványnak is megvan a maga varázsa, hiszen évek múlva is kézbe lehet venni, és mivel kétévente frissítem, az idő múlásával az adott kor hiteles lenyomatává válhat. Meg kell őrizni és el kell mesélni ezeket a sztorikat. Amit lehet, a saját online felületeimen is megteszek a borvidék népszerűsítéséért, és ez a nemzetközi siker is sokat jelent. Felemelő érzés Tokajt és Magyarországot látni ezen a listán. Franciaország boros könyveinek például külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a „világ többi része” kategóriában említik: én a saját lehetőségeimen belül igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen.

Ez már a negyedik kötet

A kétnyelvű TokajGuide/TokajKalauz 2014 óta eddig három kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben. A kétévente frissülő, szabad és független kiadvány a történelmi Tokaji borvidék 150 meghatározó borászatán túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók kalauza, de katalogizált borértékelések és évjáratleírások is vezetik a borturistát. A legnaprakészebb sorvezető a borrégió iránt érdeklődők számára. A szerzői gondozásban készülő kötet legfrissebb, 2021-es kiadását áprilisban jelenik meg.

(A borítóképen: Ripka Gergelynek a szíve csücske Tokaj-Hegyalja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában