Állatvédelem

2021.02.18. 17:30

Télen még inkább kellene a segítség az állatmenhelyeken

A leterhelt állatmenhelyek és gyepmesteri telepek télen még jobban érzik a kapacitáshiányt.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A hó és a mínuszok váratlan munkák elé állították a megyénkbeli állatmenhelyeket és gyepmesteri telepeket. Ilyenkor nemcsak magának a helyszínnek a megtisztításával kell foglalkozni, hanem az állatok speciális, téli ellátásáról is muszáj gondoskodni.

Nehézséget okoz a hó

– A hólapátolással kezdjük mindig a munkát. Aztán a mobil kenneleket terítjük le lepedővel, rongyokkal, és az egészet bevonjuk molinóval – mondta Szilágyi Lászlóné Júlia, a sátoraljaújhelyi Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány alapító tagja. – Az állandó kenneleket szalmával béleljük ki, kutyusainkra pedig ruhát adunk, hogy ne fázzanak meg. Lápos területen található a menhely, ezért egy medencét alakítottunk ki, ahová a víz le tud folyni, de már az is majdnem kicsapott. Emiatt jelenleg főként önkéntes munkaerőre lenne szükségünk. Másik problémánk, hogy általában a környező iskolák menzáiról megkapjuk az ételmaradékot, és azzal etetjük az állatainkat. Viszont most a nagy hó miatt félő, hogy nem tud feljönni a kocsi az udvarig. Úgyhogy amíg nem javul a helyzet, valószínűleg csak száraz tápot tudunk majd adni. A kutyák vizét pedig természetesen gyakrabban cseréljük, hogy ne fagyjon be.

A Mérai Gyepmesteri Telepen a legnagyobb gond, hogy kevés a szabad férőhely.

Sok bejelentést kapnak

– A legfontosabb, hogy szalmával, forgáccsal és ronggyal bélelik ki a kenneleket a telep dolgozói – fejtette ki Lengyel Anita, a Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke, akik Méráról mentenek. – A hólapátolást a közmunkások elvégzik. Ilyenkor táplálóbb, zsírosabb eledellel etetjük a kutyákat, és egy kis meleg vízzel öntjük föl az ételüket. A gyepi kutyusai a telet már megszokták, nem kell tőle félni, hogy megfáznak. Azonban kintről nagyon sok olyan bejelentést kapunk, hogy láncon tartják a kutyát, és régen befagyott a vize. A gondatlan gazdik sokszor nem gondolnak rá, hogy télen is kiszáradhat az állat.

A Mérai Gyepmesteri Telep kapacitása sajnos véges. Az egész abaúji térségben ők az egyetlen ilyen intézmény, és csak 19 kutyát tudnak elszállásolni. Emiatt a polgárőrség és a közterület-felügyelet is besegít a hasonló esetekben; felhívják az érintett gazdik figyelmét, hogy figyeljenek oda kutyájukra.

Fűtött terasz a lakóknak

A miskolci Csalódott Állatok Csodás Otthona Alapítvány annyiban különbözik az előbbiektől, hogy ott a kutyusok szabadon mozoghatnak.

– Minden kutyánknak saját háza van, amit télen szalmával bélelünk ki, hogy melegebb kuckót biztosítsunk számukra – számolt be Kiss István, az alapítvány elnöke. – A házaikba azonban csak éjszakára mennek be, mert napközben egy ponyvázott, fedett, fűtött terasz biztosítja a melegedőt. Az állatotthonban jégmentesíteni kell, és természetesen havat is lapátolunk. Csapadékos időjárásban kellemetlen a nagy sár, amivel nem igazán tudunk mit kezdeni. A napi teendőket mindössze hárman látjuk el. Hidegebb időjárás esetén mindennap meleg ételt kapnak a kutyusok. Főzünk nekik, és a konzervet is melegítjük számukra. Adományban szívesen fogadunk tésztát, rizst, konzervet, kutyaszalámit vagy csirkefarhátat.

(A borítóképen: Játék a hóban a sátoraljaújhelyi menhelyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában