hagyományőrzés

2021.02.09. 16:00

Otthonra lelnek a derelyések

Létrehozzák a cser­nelyi Derelye Házat, ami a hagyomány méltó központja lehet a jövőben.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete az esztendők során tudatos munkával igyekezett minél szélesebb körben elterjeszteni a falu nevezetes ételét, a krumplitöltelékes derelyét. A hagyományos receptúra alapján készült finomságot eleinte a helyi fesztiválon kóstolhatták meg a vendégek, ezután több környékbeli, majd távolabbi rendezvényre kaptak meghívást. Ezzel párhuzamosan a generációk találkozójának köszönhetően a tudományt a fiataloknak is továbbadta az idősebb korosztály, manapság már ismét büszkeséggel tölti el a csernelyieket, hogy a derelyével azonosítják a hegyháti települést.

Több pályázat

Idén a tervek szerint az egyesület ismét szintet lép: a Magyar falu programnak köszönhetően felújítanak egy ingatlant a település központjában, amely az esztendő második felétől Derelye Házként fog üzemelni. Erre első körben 6 millió forintot fordíthat az egyesület, de több pályázata is az elbírálás szakaszában tart, ezért abban bízik, hogy további támogatást kap a tervei megvalósítására. – A külső területrendezés és a belső takarítás már megtörtént, nagyon lelkesen fogtunk hozzá a munkához – mondta a helyszínen Csorbáné Galambosi Erzsébet, az egyesület vezetője.

Nagy fejlődés lesz az egyesület és a hagyomány életében is – Csorbáné Galambosi Erzsébet

– Nagyon sok tervünk van az ingatlannal kapcsolatban, bízom benne, hogy ezeket maradéktalanul meg tudjuk valósítani. Rövidesen ez lesz a bázisunk, a krumplitöltelékes derelye központja. Egy látványkonyha mellett szeretnénk kialakítani egy vendégfogadót, amelyet régi, korabeli bútorokkal rendeznénk be. A derelyekészítéssel kapcsolatos eszközök kiállítását is tervezzük, egyfajta időutazás részesei lesznek mindazok, akik belépnek ebbe a házba. Sikerült megtalálunk a kivitelezőt, úgyhogy rövidesen megkezdődhet a munka, amelyet nyárra be is akarunk fejezni, hiszen emellett is rengeteg teendőnk van.

Csorbáné Galambosi Erzsébet azt is elárulta, hogy az idei derelyefesztivált július 31-re tervezik, amelyet idén is összekötnek a Csernelyből elszármazottak találkozójával. Utóbbi egyre népszerűbb, hiszen ilyenkor egy kis időt azok is együtt lehetnek, akik egyébként elképzelhető, hogy évek óta nem látták egymást. Ősszel a tizen- és a huszonévesek derelyekészítési oktatása is folytatódik, mert a falu hagyománya úgy maradhat élő, ha ők is elsajátítják a fortélyokat.

– Nagy fejlődés lesz az egyesület és a hagyomány életében is, ha egy igazi otthonra lelünk, ezért nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – tette hozzá Csorbáné Galambosi Erzsébet. – Rengeteg feladatunk lesz az előttünk álló hónapokban, hiszen télen egy kicsit megállt a munka. Mostantól viszont nap mint nap azon leszünk, hogy a határidőre mindennel végezni tudjunk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a település központjában sikerült megmentenünk és új értelmet adnunk egy már-már feledésbe merült ingatlan számára. A felújítást úgy kívánjuk megvalósítani, hogy méltó központja legyen Csernely leghíresebb nevezetességének, a krumplitöltelékes derelyének.

(A borítóképen: A fiatalok is megtanulják a derelyekészítés fortélyát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában