Kérdezze az állatorvost!

2021.02.24. 16:30

Nem mindegy, mit esznek a cicák

A macskák igazi hús­evők, a kutyák inkább mindenevők, ezért nem jó összekeverni a tápjukat.

Detzky Anna

Forrás: Shutters

Fotó: Shutterstock

Egy olvasónk kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az állateledelekbe furcsa adalékanyagokat tesznek. Állatorvos szakértőnk a helyes táplálással kapcsolatos tanácsokkal segíti az aggódó gazdit.

– Azt szeretném tudni, hogy miért tesznek cukrot és karamellát a gyártók az állateledelbe – kérdezi az olvasó. – Én a cicámnak márkás tápot szoktam vásárolni, és abból is azokat az ízeket, amelyekben nem írják, hogy cukor vagy karamella lenne. Ez egy színezékmentes, tartósítószermentes és cukormentes táp. Nem nagyon értek az állateledelekhez, ezért örülnék neki, ha írnának arról, hogy milyen összetevő a jobb és kevésbé jó.

A kutyák és a macskák étkezési szempontból nagyon különbözőek.

– A macskák táplálkozásukat tekintve valódi húsevőknek számítanak, szemben a kutyákkal, amik inkább mindenevők. Ennek tükrében a tápoknak az összetétele is más és más kell hogy legyen. Mindenkit óvva intenék attól, hogy például kis testű kutyát macskaeleséggel etessen – hangsúlyozza Dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A tápon szereplő leírásban ellenőrizni tudjuk az összetevőket és azok arányát. Vannak olyan gazdik, akik szívesebben főznek kedvencüknek. Kutyánál az eleség fehérjetartalma 22–25 százalék, zsírtartalma 5–10, maximum 20 százalék körül lehet. Szénhidrátokról minimális mennyiségben kell gondoskodnunk, a rosttartalomból pedig legalább 2 százalék szükséges. Macskáknak több fehérjét, körülbelül 25–33 százalékot adjunk. Zsírszerű anyagokat 15–30 százalékban kell tartalmaznia az ételüknek. Cukorból minimális a cicák szükséglete, a nagy mennyiségű glükózt nem tolerálják.

A jó íz kedveltebbé teszi az adott állateledel-márkát, de nem mindig utal kiegyensúlyozott beltartalomra.

– A cukor és a karamella valószínűleg azért kerül a tápokba, hogy jobb ízük legyen. A tápok ízét befolyásolja azok zsírtartalma, illetve egyes édes aminosavak és a konyhasó jelenléte is. A cukorból származó édes íz a kutyák esetében fontosabb, a macskák érzéketlenek rá. A túl jóízű tápoknál lényeges, hogy csak az állat testsúlyának megfelelő mennyiséget adjunk, nehogy kedvencünket elhizlaljuk. A választásnál javaslom figyelembe venni a fent említett beltartalmi szükségleteket, az állat korát és alkatát. Érdemes ebben kikérni az állatorvosunk vagy az állateledelboltban dolgozó eladó véleményét – javasolja a szakember.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várunk.

(A borítóképen: Különböző összetételű ételt kíván a kutya és a macska)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában