Interjú a minőségellenőrrel

2021.02.19. 16:00

Igazi álommeló: csokikóstoló a gyárban

Koós Katalinnak olyan munkája van, amelyről rengeteg ember álmodik: hivatása csokoládékóstoló.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Ez persze nem arról szól, hogy egész nap csokoládét eszik, szakmája minőségellenőr, így amikor kóstol, a munkáját végzi. Vele beszélgettünk.

– Egyedüli csokoládékóstoló itt Diósgyőrben?

– Itt a gyárban egy képzett csapattal, úgynevezett bírálópanellel dolgozom, körülbelül 20 olyan kolléga van, aki a gyáron belül terméket minősíthet. Mindennap úgy kezdem a napot, hogy ellenőrzöm az előző nap gyártott termékek minőségét.

– Hogyan lett csokikóstoló?

– Természetesen minden csokikóstoló egy speciális tréninget kap, aminek első lépése egy alapíz-felismerési tréning, így kellőképpen különbséget tud tenni az alapízek és azok intenzitása között is. Ezután jön egy olyan tréning, ami már kimondottan a csokoládéra, annak jellegzetes tulajdonságaira fókuszál, így nemcsak a fehér-, ét- vagy különböző fajta tejcsokoládé között tudnak különbséget tenni, de felismerik egy-egy ízvariáns karaktereit is.

– Mit kell ahhoz bizonyítani, hogy valaki jó csokikóstoló legyen?

– A legtöbb képességhez hasonlóan ez is fejleszthető, általában azt szoktuk mondani, hogy egy hónap intenzív gyakorlás után már biztonsággal részt lehet venni a kóstoláson. Sok minden befolyásolja ezt a folyamatot, ezért soha nem egyedi döntések alapján történik a termékek minősítése, mindennap legalább négyen vagyunk a „bizottságban”.

Koós Katalin Fotó: Ádám János

– Hogyan zajlik maga a csokoládékóstolás?

– A legfontosabb, hogy minden érzékszervünket használjuk. Megnézzük a terméket, a színét, a keménységét, érezzük az illatát. Ha megtörjük a csokoládét, halljuk, hogy öblösen vagy pattanva roppan-e. Ha megkóstoljuk, hagyjuk, hogy elolvadjon a szánkban, az íz eljusson az ízlelőbimbókhoz, a száj minden területére. Ha teljesen elolvad, akkor lehet igazán érezni, hogy mennyire szemcsés, mennyire selymes az adott termék.

– Nincs a kóstolások között vízzel való öblögetés, mint például a borkóstolások esetében?

– Lehet öblögetni, ha valaki igényli. Húsz mintánál soha nem kóstolunk többet egyszerre, de van olyan kolléga, aki szünetet tart kóstolás közben.

– Van különbség kóstolás és csokievés között?

– Persze. Amikor csokoládét eszünk, az összízélményt keressük, nem figyelünk minden apró részletre. Amikor viszont minősíteni kell, akkor igen. A kóstolás egy szakma, amikor minden részletre figyelni kell. Ha az ember megszokja az ízeket, könnyebben elsiklik egy hiba felett, ezért időnként egy-egy fals mintát is beteszünk a kóstolandók közé, ezzel ösztönözve az ízéberség fenntartását.

– Ön szereti a csokoládét?

– Hát persze.

https://boon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-diosgyori-csokinyulak-vilag-koruli-turnera-indulnak-5206105/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában