Állatvilág

2021.02.04. 08:30

Kontroll az állatkínzás ellen

Lyukóban az ivartalanítás mellett felelős állattartásra kellene nevelni a gazdikat az állatvédők szerint.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Köztudott, hogy Lyukóbánya nemcsak az emberek, de a háziállatok számára is az egyik legkevésbé élhető hely Miskolcon. Több állatvédő csapat specializálódott már a területre, de végeláthatatlannak tűnik a megoldásra váró problémák sora. Három hónapja alakult meg a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület, a két elnöknek már többéves állatmentő tapasztalata van a városi peremterületeken.

Sok kutya megfagy

– Korábban civilként mentettük az állatokat, de egyesületként több lehetőségünk van Zsebesi-Lengyel Melinda elnöktársammal és most kimondottan Lyukóbányára szerettünk volna koncentrálni – mondta Vasicsekné Kovács Ágnes, az egyesület egyik elnöke. – Már három hónap alatt is rengeteg kutyust hoztunk el onnan, de mostanra az ország minden tájáról keresnek minket. Ilyen módon a támogatóink száma is megnőtt, de a tárgyi adományokat is mindig tudjuk hasznosítani. Végtelenül sajnáljuk ezeket az állatokat, télen borzasztó a helyzetük, sokan megfagynak közülük.

Ellenőrzik a gazdákat

Alapvető gondok vannak állattartás terén Lyukóbányában.

– Általános, hogy láncon tartják a kutyákat, ezért bizonyos helyekre szúrópróbaszerűen visszajárunk, hogy ellenőrizzük a gazdikat. Ilyenkor megnézzük hogy elég hosszú-e a lánc, rendesen etetik és itatják-e a kedvenceiket, tiszta-e a táljuk, chippeltetik és oltatják-e őket. Ha elsőre nem is, de figyelmeztetés után általában mindent rendben találunk. Cserébe segítjük a családokat táppal és más kiegészítő eledellel. Azokról a helyekről, ahonnan azonban el kell hozni az állatokat, ez legtöbbször csak hatósági eljárás útján, erőszakkal lehetséges. Rengeteg a kóbor eb, amelyek kukáznak. Kamionnal kellene összeszedni őket, de nincs elegendő férőhely a menhelyeken és a gyepmesteri telepeken. Kutyaviadalos esetekről is tudunk, az ilyen kutyákat a Szurkolók az állatkínzás ellen diósgyőri csapata menti ki – számolt be a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület elnöke.

A MÁSA is besegít

Tömeges ivartalanítással lehetne megállítani a fölösleges szaporulatot, legalább a szukáknál.

– Sajnos az ivartalanítás a helyieknek túl drága, ezért a kampányszerű, alacsony költségű beavatkozás lehetne csak hosszú távú megoldás állatorvosi segítséggel. A telephelyünk magánterületen található nagy udvarral, de az nem menhely. A saját kedvenceink mellett 28 kutyáról és 6 cicáról tudunk ott gondoskodni munka mellett, oltással, chippel felszerelve. Azoknak az állatoknak, amelyeket kimentünk, igyekszünk azonnal befogadó szervezetet, ideiglenes befogadót vagy gazdit találni. Örökbe fogadni csak örökbefogadási szerződéssel lehet nálunk. Ma éppen egy családot indítottunk útnak, anyakutyát hét kölykével Esztergomba. A balesetes állatokat pedig a Miskolci Állatsegítő Alapítványhoz (MÁSA) küldjük tovább, ahol állatorvos látja el őket – sorolta Vasicsekné Kovács Ágnes.

(A borítóképen: Vasicsekné Kovács Ágnes egy mentett kutyussal, Hope-pal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában