Egészséges életmód

2021.02.28. 15:00

Jöjjenek a zöldségek, gyümölcsök!

Több évszaknak megfelelő idénynövényt kellene fogyasztanunk.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idénytermékek frissebbek, jobb minőségűek, vagyis tápanyagtartalmuk magasabb, áruk is kedvezőbb – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait Erdélyi Péter táplálkozási tanácsadó. – Fogyasszuk ezeket a termékeket nyersen, így marad meg bennük a legtöbb tápanyag, amelyek szükségesek az immunrendszerünk hatékony működéséhez, a betegségek elkerüléséhez – emelte ki.

Felgyorsult élet

– Szerintem az, hogy hazánk miért nem jár élen a zöldség- és gyümölcsfogyasztásban, összetett kérdés. Először is az elődleges ok a múltban keresendő, régen nem volt ennyire felgyorsult a világ. Azok az emberek, akiknek volt rá lehetőségük, megtermelték maguknak a zöldségeket, gyümölcsöket kertjeikben. Természetesnek számított, hogy mindig szezonális ételeket fogyasztottunk, megtanultuk, mikor minek van itt az ideje. Manapság a családi kertészkedések, a növények termesztése az időhiány miatt egyre inkább eltűnik. Sokkal időtakarékosabb és egyszerűbb lett hipermarketek polcairól leemelni a termékeket akkor is, ha nem szezonálisak, és tápanyagtartalmuk kevés. Másik opció a gyorséttermi rendelések, ahol az ételek nagy része tele van ízfokozóval. Ha valaki így él, a zöldségeket, a gyümölcsöket kevésbé jó ízűnek fogja találni. Egyéb komoly ok az árak folyamatos növekedése. A helyzet odáig fajult, hogy a zöldségek, gyümölcsök ára megközelíti a húsét. Ennek köszönhetően még az a vásárló is mérlegelni kezd az áruházban, aki eddig nem tette, nem beszélve a nehezebb anyagi körülmények között élőkről – tette hozzá.

Szezonális különbségek

A kérdésre, miszerint van-e különbség a szervezet nyári és téli vitaminszükséglete között, az alábbi választ adta a tanácsadó: a két vitaminpótlás közti különbség az évszakhoz igazított táplálkozási szokásainkban keresendő. Télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabban táplálkozni, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Továbbá kevesebb napfény ér minket, így elsődleges célunk az immunrendszerünk támogatása. Ilyenkor fogyasszunk C-vitamint, ami nemcsak segít a betegségek megelőzésében, hanem szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban. Ilyen folyamat például a kollagéntermelés. Másik nagyon fontos vitamin a D-vitamin. Ez a vitamin erősíti a csontokat, jótékony hatással van a szív működésére, és segít enyhíteni az esetleges fejfájást is.

Nyáron a kedvező időjárás miatt az emberek több időt töltenek a szabadban, és többet is mozognak. Emiatt a szervezetnek szüksége van magnéziumra és káliumra, mert a sok mozgás hatására ezeket a szervezet gyorsabban elhasználja, a C-vitamin itt is ajánlott.

Jobb idő, könnyebb ételek

Tavasszal a táplálkozásunk egyszerűbbé válik. Használjunk olyan főzési eljárásokat, mint a párolás, gőzölés, wokban sütés. Igyekezzünk sok zöldséget, gyümölcsöt, esetlegesen csírákat fogyasztani. Tavasszal a test természetes működése a salaktalanítás. Részesítsük előnyben a tisztító, könnyű ételeket, növeljük a nyers ételek fogyasztását. Igyunk több vizet, 2–2,5 litert naponta – javasolta. A vitaminok pótlását semmiképpen sem ajánlom gyógyszerek helyettesítésével. Ha nem tudjuk megoldani természetes formában a megfelelő mennyiséget, akkor pótoljuk őket táplálékkiegészítőkkel. Ezeknél általánosságban elmondható, hogy ami nagyon olcsó, az olyan minőséget is képvisel. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább a legjobb, csupán érdemes egy kicsit utánaolvasni, és egy középkategóriás terméket választani – javasolta Erdélyi Péter.

(A borítóképen: Kezdődik a saláták szezonja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában