nem kallódnak a fiatalok

2021.02.12. 18:30

Jó kis hely lett a „Jó kis hely”

A pusztaradványi fejlesztési program nemcsak a gyerekeket, de a fiatalokat is segíti.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

A 260 fős Pusztaradványba még soha semmilyen európai uniós támogatás nem érkezett, egészen a tavalyi évig. Akkor ugyanis létrejött az úgynevezett „Jó kis hely” szolgáltatás, ami a településen élő gyermekeknek és fiataloknak nyújt segítséget. Hogy mi mindenben, azt Szendrák Dórától, a Regionális Civil Központ Alapítvány (ReCIK) elnökétől tudtuk meg, mivel a projektre az önkormányzat pályázott, de konzorciumi partnere és szakmai vezetője az alapítvány.

– A „Jó kis hely” szolgáltatás tulajdonképpen hasonlít a Biztos Kezdet Gyerekházakra, azzal a különbséggel, hogy ez a program 0–25 éves korúaknak biztosít alternatív szabadidő-eltöltési lehetőséget. A községben 77 gyermek él, plusz a fiatalok, így körülbelül 100-110 főre tehető a programba bevonhatók száma. Első körben 30 gyermeknek és felnőttnek adtuk meg a lehetőséget, akik rendszeresen látogatják a 2020 eleje óta nyitva tartó házat. Három munkatársunk dolgozik a gyerekekkel, két szociális szakember és egy helyi munkatárs, aki az ellátási feladatokat végzi. Normál esetben napi nyolcórás nyitvatartással biztosítunk a gyerekeknek programokat, de a járvány mindent megnehezít. Így jelenleg korlátozott óraszámban van nyitva a „Jó kis hely” – vázolta a helyzetet az alapítvány elnöke.

Rengeteg játék

Hangsúlyozta, a szigorítások ellenére a kicsik bemehetnek a házba játszani, hiszen rengeteg játék van. A nehéz körülmények között élő fiatalok és szülők tisztálkodhatnak, moshatnak. A munkatársak segítenek az online ügyintézésben, ami a járvány miatt különösen nagy hangsúlyt kapott.

Délelőtt a bölcsődéskorú gyermekek és szüleik népesítik be a házat, valamint az óvodások, ha épp nincs ovi, az iskolások pedig délután jönnek. Őket a tanulásban és az egyéni fejlesztésben is segítik a kollégák.

Ezenkívül rendszeres programokat is szerveznek, van baba-mama klub, játékos foglalkozás a szülőkkel és csoportos foglalkozások is.

– A „Jó kis hely” óriási segítséget nyújtott az iskolásoknak a digitális oktatás nehézségeinek leküzdésében is. Most például a középiskolásoknak és az érettségire készülőknek. Nyáron táborok, sportfoglalkozások, kirándulások várják a gyerekeket és a fiatalokat, de színházlátogatás és pályaorientáció is szerepel a programban. Az iskolai szünet idején a gyerekek nem az utcán kóboroltak, hanem a házban találtak hasznos elfoglaltságot. A szakemberek az ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket is igyekeznek megtartani, most például farsangra készülnek. A korlátozások miatt egyszerre 4-5 gyerek készít majd jelmezeket, álarcokat, a nagyobbak pedig fánkot süt­nek – sorolta Szendrák Dóra.

Hozzátette: jelenleg ideiglenes helyen működik a „Jó kis hely”, az önkormányzat egyik épületében, de a projekthez kapcsolódóan az önkormányzat vásárolt egy ingatlant, és felújítás után oda költözik át a szolgáltatás. A program egyébként 2023-ig működik, de szeretnék azután is fenntartani.

(A borítóképen: Érdekes foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában