Egészség

2021.02.18. 20:00

Így nem lesz cukros a gyermek

A gyermekek akár fokozottan veszélyeztetetté is válhatnak bizonyos szív-érrendszeri, illetve cukoranyagcsere-­betegségekre.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megfelelő életmód kialakítása gyermekkorban kezdődik, és nagymértékben meghatározó a későbbi életszakaszok tekintetében is. Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk, ahogy mozgunk vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak. Erre rakódnak rá az egyéb környezeti hatások, illetve örökölt genetikai hajlamok. Mindezek egyedi kombinációja határozza meg a gyerekek életmódját felnőttkorban – mondta dr. Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosa.

Az étkezés a szeretetnyelv

„Azokban a családokban, ahol generációk óta jelen van a diabétesz, ahol jellemzőek a szív-érrendszeri problémák vagy éppen a családtagok túlsúlyosak, sokkal nagyobb a gyerekek rizikókitettsége. Ilyen esetben javasolt minél előbb felmérni a gyereket érintő kockázatot, meghatározni a család életmódjának gyenge pontjait és azt, hogyan lehet ezeken tudatos eszközökkel változtatni” – hangsúlyozta a diabetológus.

Legjobb, ha mi készítjük el az ételt, bevonva ebbe a gyermeket is

 

– Csitári Nikolett

„Vannak olyan családok, ahol generációk óta az étkezés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, így persze az egész család túlsúlyos. Ha a gyermek egy ilyen családban nő fel, jó eséllyel hízik el ő is. Ebben az esetben a szülők részéről a legfontosabb lépés a változtatás szükségességének felismerése” – tette hozzá dr. Almássy Zsuzsanna. Ha bármilyen, az átlagtól nagyobb eltérés tapasztalható – akár ha a gyerek hízékony, nem megfelelőképpen növekszik, vagy félünk a családra jellemző krónikus betegség öröklődésétől, mielőbbi kivizsgálás szükséges. Amennyiben – akár már 3-4 éves korban – tünetek is jelentkeznek, haladéktalanul kezdődjön meg az életmódváltás – javasolta a szakember.

A magzati kort megelőzően

A minél korábban elkezdett egészséges életmódra való nevelés a lehető legjobb, amit tehetünk gyermekeink egészséges fejlődése és a későbbi krónikus betegségek kivédése érdekében – mondta Csitári Nikolett dietetikus. Egyre több gyermekekre vonatkozó egészségprogram ismert, köztük az egyik legjelentősebb az „Első 1000 nap”, mely már a várandósság alatti táplálkozás jelentőségére is felhívja a figyelmet. Hiszen már akkor felelősök vagyunk megszülető gyermekeink egészséges testösszetételére és majdani egészségi mutatóira – emelte ki a dietetikus. Az a leendő kismama, aki már a várandósságot megelőző időszakban odafigyel a saját táplálkozási szokásaira, jelentősen befolyásolja nemcsak a saját, hanem a magzata egészségi állapotát is. Azok a kisgyermekek, akik lehetőség szerint minél tovább anyatejet kapnak, kevésbé lesznek kitéve a krónikus megbetegedéseknek, allergiás hajlamnak, illetve az elhízásnak. A hozzátáplálás során nagy jelentősége van annak, hogy mivel, hogyan kezdik el a szülők az ételek bevezetését gyermekeiknél. Milyen ízekkel, színekkel, ételkészítési technológiákkal elkészült ételekkel ismertetik meg gyermekeiket. Ez alakítja ki a későbbi ízpreferenciát. Ha a túlzott édes ízt, mesterséges ízesítőket, cukros italokat kínálunk, azokat fogja preferálni, és később sokkal nehezebb lesz már áthangolni. Így célszerű a minél természetesebb ízekre szoktatni a kicsiket, ne a feldolgozott élelmiszereket adjuk nekik – hangsúlyozta Csitári Nikolett. Az elején ez nagy türelmet, időt, energiát, akár lemondást igényel a szülőktől, de később ez sokszorosan meg fog térülni.

A követendő minta

A gyermek mintázza a szülőt, így amit és ahogy a felnőttek esznek, általában azt követi. Érdemes szem előtt tartani, hogy az étkezéseknek legyen közel azonos napi időpontja, lehetőség szerint asztalnál étkezzünk, ne rohanjuk, alaposan rágjuk meg az ételt; legjobb, ha mi készítjük el, bevonva ebbe a gyermeket is. Már a vásárlásnál is taníthatóak a gyermekek, hogy mit miért veszünk, mi alapján választjuk ki helyesen a kosárba tett nyersanyagokat. Ezek az apró odafigyelések óriásit mozdítanak a gyermek egészséges életmódja felé, így később kevésbé lesz problémája a krónikus betegségek kezelésével. Ha a szülő vagy gyermekorvos észleli a gyermek nem megfelelő egészségi állapotát és életmódváltást javasol, akkor minél hamarabb kezdjük el – hangoztatta a szakember. Gyakran egy kívülről jövő segítséget hamarabb elfogadnak a gyermekek.

(A borítóképen: Az egészséges étkezést nem lehet túl korán kezdeni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában