Gyógynövények

2021.02.07. 09:00

Fontos, hogy támogassuk ízületeinket

A megfelelő táplálkozás mellett több fűszer- és gyógynövény is segítségünkre lehet abban, hogy az ízületeinknek kedvezzünk.

Fotó: Dreamstime

Sokan tudják, mennyire kellemetlen úgy ébredni, hogy a fájdalomtól és merevségtől nehéz mozdítani egy-egy testrészt, végtagot. Van, hogy a fájdalom mellett duzzanat, bőrpír, idegbecsípődés jelentkezik az ízületekben, a mozgás pedig korlátozottá válik. Ilyenkor lehetséges, hogy gyulladás alakult ki a bokában, csuklóban, könyökben vagy a csigolyáknál. Van, hogy előjelek nélkül jelentkezik a kóros állapot, és ha nem kezeljük megfelelően, bizony huzamosabb ideig is eltarthat.

Az ízületek biztosítják a csontjaink közötti összeköttetést, azok teszik lehetővé a mozgást. Feladatuk, hogy súrlódásmentesen tartsák a csontokat. A mértéktelen terhelés, a nem rendeltetésszerű mozdulatok és kellemetlen erőhatások mind negatívan hatnak az ízületekre. Az állandó ülőmunka, a nagyvárosi lét, a túlsúly, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás mind-mind ronthatják az ízületek általános állapotát.

Bármelyik ízületnél bármikor kialakulhat gyulladás. Mivel a betegséget több tényező is kiválthatja, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a panaszok észlelésekor. A gyulladást okozhatja kopás, autoimmun folyamatok, hormonális probléma vagy anyagcserezavar, de kiválthatja túlterhelés, sportsérülés, köszvény és ficam is. Van, hogy a gyulladás egy ízületre korlátozódik, de több ízület is érintett lehet.

Ízületek, belülről

Az ízületekben kettő vagy több olyan csont található, amelyeknek a végein porcok vannak. A csontokat ízületi szalagok rögzítik, és az egészet ízületi tok veszi körül. A tokban lévő ízületi folyadék „kenőanyagként” is szolgál. Ha begyullad egy ízület, a nedv mennyisége megnő, így feszülés, fájdalom jelentkezik. A sérülésekből adódó gyulladások mellett három fajtáját különböztetjük meg az ízületi gyulladásnak: van a reumatikus, vagyis több ízületet érintő, van a porckopás-eredetű és az akut gyulladás. Mivel egyáltalán nem mindegy, mi áll gyulladás hátterében, orvosi segítséggel deríthető ki, hogyan érdemes kezelni azt. Amint megvan a diagnózis, a szakember által felírt kúra mellett természetes gyógymódokhoz is folyamodhatunk. Sok esetben életmódváltásra is szükség van ahhoz, hogy a probléma megoldódjon, és a tudatos táplálkozást is érdemes segítségül hívni.

Természetes gyógymódokkal

Ahhoz, hogy a szervezetünknek, az ízületeinknek megadjuk, amire szükségük van, nemcsak arra kell figyelnünk, hogy ne erőltessük túl magunkat, hanem arra is, hogy mivel tápláljuk a testünket. Vannak olyan fűszerek, gyógynövények és étrend-kiegészítők, amelyek hozzájárulhatnak az ízületek egészségének megtartásához és az ízületi problémák kezeléséhez. Az egyik ilyen fűszer a kurkuma, amelyet az indiai népi gyógyászatban emésztésserkentőként, ízületi panaszok és fertőző betegségek gyógyítására használnak. Hatóanyaga, a kurkumin a kollagéntermelést segíti elő, ami hozzájárulhat az ízületek rugalmasságához, emellett hasznos a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása is. Nem csak a kurkumának, a gyömbérnek is elismert gyulladáscsökkentő szerepe van a népi gyógyászatban, többek között ízületi gyulladás esetén támaszkodhatunk rá a kiegészítő terápia részeként.

Elő a teákkal!

A gyógynövények közül a csalán az, amelynek használatával a vér húgysavszintje csökken, így a gyulladás is mérséklődhet. Olyan speciális teakeverékeket is segítségül hívhatunk a reumatikus eredetű ízületi fájdalmak esetében, amelyek többek között csalánt, nyírfalevelet és fűzfakérget tartalmaznak. A feketenadálytő-kivonat balzsamját törések, zúzódások mellett ízületi bántalmakra is alkalmazzák, ez a készítmény könnyen felszívódik, és gyorsan fejti ki hatását. Fontos a vas bevitele, amit többek között a hüvelyesek, a tojás vagy a máj fogyasztásával alapozhatunk meg. Kalciumra, C- és D-vitaminra is szükség lehet az ízületek optimális működéséhez. Az ómega-3 zsírsav az ízületi gyulladás enyhítéséhez járulhat hozzá. Elsősorban a tengeri halakban található meg a népszerű ómega-3, amelynek egészségvédő szerepe széles körben ismert. Az ízületek védelméhez az egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítőket is segítségül hívhatunk. Vannak olyan termékek, amelyek a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok mellett a porcok természetes összetevőjét, a glükózamint is tartalmazzák. Egyes kutatások szerint a glükózamin hozzájárulhat a kopásnak kitett ízületi és porcszövetek optimálisabb működéséhez. Néhány étrend-kiegészítőben a gyulladáscsökkentő MSM (metil-szulfonil-metán) is megtalálható.

(A borítóképen: Vannak olyan fűszerek, gyógynövények és étrend-kiegészítők, amelyek hozzájárulhatnak az ízületek egészségének megtartásához és az ízületi problémák kezeléséhez)


Jó tudni

A gyógynövények, táplálékkiegészítők és a gyógyhatású készítmények nem gyógyszerek. Az egészségügyi problémákkal mindig érdemes orvoshoz fordulni. A test egyensúlyának megtartásához vagy a kiegészítő kezelésekhez viszont a természet patikája is kínál kincseket, amelyeknek a rendeltetésszerű alkalmazásáról javallott szakembert megkérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában