Az állatorvos válaszol

2021.02.11. 08:00

Fontos a helyes diagnózis

Ha nem körülhatárolható kedvencünk betegsége, érdemes alapos kivizsgálásnak alávetni.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy olvasónk cicája, Mia kálváriájával fordult lapunkhoz, aki különböző tünetek és nyirokcsomó-duzzanat miatt többszörös vizsgálaton esett át, de a második szakvélemény után sem javul az állapota. Állatorvos szakértőnk tippeket ad az aggódó gazdinak, hogy milyen irányba induljon tovább, de a konkrét kezelést csak a rendelőben lehet elvégezni.

– Van egy Mia nevű 11 és fél éves ivartalanított nősténycicánk, aki mindig velünk élt az otthonunkban. Két-három hete figyeltük meg, hogy miután evett, kihányta, vagy nyalta a falat. Később láttuk, hogy levert, kevesebbet mozog és eszik. Megállapították, hogy van egy rossz foga, amit kihúztak. Majd többféle vérvizsgálatot végeztek rajta. A tesztjei mind negatívak, a fehérvérsejtszáma viszont magas. Felismerték, hogy testszerte megnagyobbodtak a nyirokcsomói. Gyógyszereket, köztük antibiotikumot kapott. Az állapota nem sokat javult, bár az étvágya valamelyest visszatért. Folyamatosan egy helyben fekszik, nem tud felugrani sehová, az egyensúlyzavar, a nyáladzás és a görcsök is megmaradtak – írja a gazdi.

– Bágyadtságot, levertséget nagyon sok kórkép okozhat, ilyen lehet a cica idegrendszerét ért károsodás, a macska AIDS, a leucosis vagy a fertőző hashártyagyulladás. Emellett egyéb, gyulladással járó, vagy akár daganatos betegségek. Mivel Mia fehérvérsejtszáma magas és a nyirokcsomói is duzzadtak, ezt mindenképpen komolyan kell venni. Javasolt a vérkép vizsgálatát megismételni. Ezzel egy időben célszerű lenne a nyirokcsomókból mintát venni citológiai vizsgálatra – mondja dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos.

Fontos lenne tudni, hogy a cica belső szervei milyen állapotban vannak.

– Javasolnék egy hasi ultrahangos vizsgálatot is. Csak ezek után lehetséges eldönteni, hogy Mia egyéb tünetei az alapbetegségének a kísérő tünetei, vagy valamilyen idegrendszert érintő probléma-e. Az utóbbi kizárására fontos éberen megítélni, hogy a cica hogyan reagál környezetére, pupillája reagál-e a fényre, látása ép-e. Érdemes megnézni a füleket, vizsgálni a mozgását. A magas vérnyomás is okozhat hasonló tüneteket. Célszerű a vérnyomását is ellenőrizni. Persze ez elég sok, bonyolult és költséges vizsgálat. Nem szükséges mindet egyszerre elvégezni, javasolt lépésről lépésre haladni – ajánlja az állatorvos.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Egy egészséges, jó étvágyú cica)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában