kisállat

2021.02.26. 17:00

Fontos a gazdi-eb kapcsolat

A kutyák számára is lényeges a törődés és az egyedüllét közti megfelelő egyensúly.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Már a kutyatartás első időszakától kezdve érdemes a kedvencet tudatosan nevelni, hogy megelőzzük a szökések és szeparációs szorongás kialakulását. Egy szak­avatott kutyakiképző osztott meg néhány hasznos tanácsot ezzel kapcsolatban – olvasható a Telenor Magyarország Zrt. sajtóközleményében, ők nyakörvre fűzhető nyomkövetőt is forgalmaznak.

Alakítsunk ki rutint!

– Egy kutya befogadása az állatnak és a családnak is nagy esemény. Alapvetően arra kell készülni, hogy egy évtizedre szóló társ szegődik mellénk. Érdemes elsőként kialakítani a menetrendet, ami segíti az összeszokást – mondja Vámosi-Nagy Nóra, a Hozz ki többet a kutyádból kiképzőiskola vezető oktatója. – Az ebeket fizikailag és szellemileg is foglalkoztatni kell. Lényeges, hogy rendszeresen lefárasszuk őket, különben elkezdik levezetni a felesleges energiáikat. Jó megoldás lehet a sétáltatás, a játékok és a tréningek is. Tévhit, hogy a kertben élő kutyusokkal kevesebbet kell foglalkozni. Egy korábban gazdátlan eb akár megrághat tárgyakat, vagy megkísérelheti a szökést, ha túl kevés inger éri. Persze mindez nem jelenti azt, hogy nincs szükség pihenőidőre vagy olyan napszakra, amikor az állat egyedül van.

Sétáltatás közben a kutya megismeri környezetét, és egy fontos igényét elégíti ki: új szagokat fürkész ki.

– Akár városban, akár erdőben sétálunk, ne feledkezzünk meg a pórázról, hiszen számos olyan tényező van, amely megijesztheti a kutyust és balesetet okozhat! Ha kutyánk még nem volt hasonló helyzetben, fokozatosan szoktassuk hozzá, figyelve rá, hogy pozitív élményei legyenek.

Nyomkövető eszközök

Segítségünkre lehetnek a különféle nyomkövető eszközök és a hozzátartozó alkalmazás, amellyel mobilunkon folyamatosan láthatjuk, hol tartózkodik kutyánk. Akár egy virtuális kerítést is beállíthatunk a környéken, amit ha négylábú barátunk átlép, a telefonunk azonnal jelzi. Így, ha véletlenül elkóborol, könnyen megtaláljuk – magyarázza a kutyatréner.

A karanténkötelezettségekből adódóan manapság több időt töltünk otthon, amihez kedvencünk gyorsan hozzászokik.

– Ha a már állandó jelenlétünkhöz hozzászokott kutyánkat hirtelen otthon hagyjuk, szorongással töltheti el az egyedüllét. Ennek sokféle jele lehet, a sírástól kezdve a rombolásig. Szoktassuk hozzá, hogy nem mindig vagyunk vele. Ne tartózkodjunk folyamatosan egy légtérben! Eleinte csak rövid időszakokra hagyjuk magára, majd ezt apránként növeljük. Lehetőleg akkorra időzítsük, amikor a kutyát lefárasztottuk. Ha elhagyjuk az otthonunkat, érdemes ismerős zajokat, például zenét bekapcsolva hagyni. Emellett egy gazdához tartozó tárgy, vagy gazdi illatú ruhadarab is nyugtató hatással lehet rá – ajánlja a szakember.

(A borítóképen: Kutyus nyomkövetővel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában