kezdeményezés

2021.02.10. 17:00

Egy szép régi hagyományt öltöztettek új köntösbe

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közös kezdeményezése egyre népszerűbb.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

A Komatál Program legfiatalabb érintettjei még csak pár naposak, amikor már elmondhatják magukról, hogy különleges képességgel rendelkeznek: a közösségépítés erejével. A résztvevő mikroközösségek ugyanis arra szerveződnek és köteleződnek el, hogy a hagyomány szerint 12 napon át étellel látnak el egy családot, ahol kisbaba született. Ezzel nemcsak hogy újrateremtik és megerősítik a hagyományt, és segítik a gyermekágyas kismama és ezáltal kisbabája első napjait, de rögtön bevonják a családot és az újszülöttet is a közösségi életbe. Az idén már három baba is született a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületénél, így éppen nagyon aktuális volt, hogy megalakítsák első Komatál Közösségüket – mondta Bak László, az egyesület elnöke.

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságán januárban adta át Mátyás Edina, az igazgatóság munkatársa a népművészeti termékeket az egyesületnek, ezek a hagyomány ápolásának jelképei.

Gondoskodó szeretet

A közösség jelen állás szerint nyolc gyermek érkezését várja 2021-re, az évben az első három baba már meg is született. Egy alacskai, egy sajószentpéteri és egy hejőkeresztúri családhoz érkezett új gyermek. Örömmel értesültek róla, hogy milyen sokan várnak kisbabát. Ezen az örömhíren felbuzdulva érett meg bennük a régóta dédelgetett gondolat, hogy megalakítsák a Komatál Közösséget egyesületük családjai között – fogalmazott Bak László. Hozzátette: azon dolgoznak majd, hogy a kapott komatálból és a vele járó figyelmességből a lehető legtöbb kismama részesülhessen. A megalakult Komatál Közösség az egyesület motorjának számító vezető tagokból állt össze, akiknek szándékuk népszerűsíteni a régi hagyományt, hogy minél több család kedvet kapjon a gondoskodó szeretet gyakorlásához. Az egyesületben úgy döntöttek a járványhelyzet miatt, hogy a meleg étel át­adását a kapun keresztül oldják meg, nem mennek be a házba.

A napokban alakult a Hejőkeresztúri Rokonok Komatál Közösség, amelybe nemcsak a családtagok, hanem reményeik szerint barátok, szomszédok is beletartoznak majd – mondta Szabó Gábor, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének tagja. Gáborék családja nemrégiben – január 25-én – bővült a ötödik gyermekükkel, egy kisfiúval. De a testvérénél is hamarosan érkezik egy csecsemő. Az, hogy segítik egymást, náluk természetes, a komatál csak az összetartozást erősíti. A terveik szerint minden kismamát ellátnak majd élelemmel, abban az esetben, ha a család szeretne ennek a közösségnek a tagja lenni. A főétel mellé levest is visznek az édesanyának. A komatal.hu weboldalon kell az igényt jelezni mindenkinek, aki csatlakozni szeretne a kezdeményezéshez – hívta föl a figyelmet Gábor. A pozitív elbírálás után már csak annyi a teendő, hogy átvegyék a komatálat, majd ellássák az édesanyát és általa az újszülöttet.

(A borítóképen: A járványhelyzet miatt most nem mennek be a lakásba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában