baleset-megelőzés

2021.02.06. 14:30

Balesetet okozhatnak az időjárási frontok

Az időjárás-változás könnyen eredményezhet fáradságot, fejfájást, idegességet, amire figyelni kell.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hirtelen bekövetkező időjárás-változások nagymértékben befolyásolhatják a közlekedésben részt vevők reakcióit. Egy-egy kihagyás, bizonytalanság vagy lassabb reakcióidő pedig könnyen okozhat bajt, és akár súlyosabb balesetet is.

Markáns változások

Éppen ezért a rendőrség arra hívja fel minden közlekedő figyelmét, hogy az időjárási változásokat figyelembe véve, fokozott figyelemmel vegyenek részt a közlekedésben. Az elmúlt, illetve az előttünk álló időszakban markáns időjárási változások következtek/következnek be, a nagy hideg és a szinte tavaszias enyhe idő egymást váltogatja.

A hirtelen időjárási változások bizonyítottan hozzájárulnak a baleseti kockázat emelkedéséhez. Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny. Az érzékenység szintjei, valamint a kiváltott reakciók természetesen egyénenként eltérőek lehetnek. Eltérés mutatható ki többek között az életkor és a nemek tekintetében is.

Az idősebbeket jobban megviseli

Általában igaz, hogy a fiatalokat az időjárás változásai kevésbé viselik meg. Az életkor előrehaladtával ugyanakkor egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárás-változások, a meleg-, valamint hidegfrontok hatásaival, és mindenkor ennek tudatában közlekedjünk. Figyeljünk az időjárásra és egymásra is, előzzük meg a baleseteket, hogy több tragédia ne következzen be közútjainkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában