Közlekedés

2021.02.06. 07:00

Az igazi tél próbára teszi az autókat és autósokat

Télen a szabadban tárolt autók esetén könnyen találkozhatunk a fagyás problémájával.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha valakinek nincs olyan szerencséje, hogy garázsban tudja tárolni az autóját, akkor a reggelek bizony könnyen fordulhatnak rémálomba. Aranyszabály, hogy télen legalább húsz perccel érdemes hamarabb kelni, mint egyébként, ugyanis az autó körül szinte biztos, hogy akad némi tennivaló. Éjjel eshet a hó, lehet nagyobb fagy, ami miatt le kell kaparni a szélvédőket, illetve a pára is okozhat olyan mértékű problémát, ami miatt kénytelenek vagyunk várni addig, amíg a szellőzőberendezéssel le nem tudjuk fújni az üvegfelületekről.

Befagyhat az ajtó

Egy másik kellemetlen meglepetés lehet, ha befagy az ajtó zárja vagy maga az egész ajtó. Ez akár nagy hideg esetén is előfordulhat, de különösen akkor jelentkezhet, ha esett éjjel valamilyen csapadék, ami hajnalban ráfagy az autóra, főleg, ha ónos esőről van szó.

Az ilyen esetek kapcsán a Kovács Autóalkatrész azt javasolja, hogy első körben próbáljuk megelőzni a bajt speciálisan erre a célra kifejlesztett zárolajozó jégoldó spray használatával. Csupán annyi a teendőnk, hogy befújjuk a zárat, majd a kulcs permetezésével, valamint reteszbe helyezésével extrán rásegítsünk a hatásra, ami azért indokolt, mert az olaj jóval később dermed meg, mint a víz. Tovább vértezhetjük gépkocsinkat, ha az ajtók pántjaira és gumitömítéseire is használunk szilikonos ­spray-t vagy pasztát, ami a gumi és műanyag alkatrészek védelmére szolgál, és egyebek mellett a fagyást is megakadályozza.

Ha mégis bekövetkezik a baj, akkor fontos, hogy ne ösztönszerűen cselekedjünk! Eszünkbe se jusson rángatni az ajtót vagy feszegetni a zá­rat, és ne gondoljunk a meleg víz jótékony gyógyhatásaira se, mert azzal csak tovább fokozhatjuk a bajt. Ebben az esetben komoly gondot okozhat, ha a jégoldó spray-t a kesztyűtartóban tartjuk, de ha ez a slamasztika nem állt elő, akkor a helyes eljárás az, hogy befújjuk a zárba, próbáljuk kinyitni, és ismételgetjük ezt, amíg elérjük a kívánt hatást.

Ha nincs ilyen spray a kezünk ügyében, akkor megoldás lehet, ha egy öngyújtó segítségével melegítjük fel a kulcsot, és a zárba illesztéssel próbáljuk olvasztgatni a jeges reteszt. Ha az ajtó is befagyott, akkor ne csak a zárra, hanem az ajtó körüli részekre is terjesszük ki a jégoldó spray többszöri használatát, majd óvatosan, befelé tolva próbáljuk nyitni az ajtót! Ellenőrizzük le a többi ajtót is, mert, ha azok nem fagytak be, akkor be tudunk jutni a gépjárműbe, és az autó beindításával, a fűtés bekapcsolásával könnyebben kiolvaszthatjuk a fagyott elemeket.

(A borítóképen: Egy problémákkal teli helyzet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában