Kertművelés

2021.02.06. 15:30

Átnézhetjük a vetőmagokat, hiszen hamarosan vethetünk

A február az első hónap, amikor már a tavaszi veteményezést el lehet kezdeni. De csak óvatosan!

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Beleléptünk februárba, amelyet böjtelő vagy a székely naptár szerint jégbontó havának is szokás hívni. A böjtre készülőknek jogos az elnevezés, de az időjárás alapján nagy jégbontásra nem lesz szükség a hónapban.

Fagymentes időben

Ez a tél ugyanis ismét elég enyhére sikerült eddig, így sokan tevékenykedtek volna már szívesen a kertben. Ennek az akadálya az, hogy rettentően át van ázva a talaj. Ha éppen nem fagy, akkor nagy a sár. Pedig az enyhe telek miatt egyre többen vannak úgy vele, hogy a korábbi kertészeti naptártól eltérve hamarabb fognak bele a kinti munkákba, így a veteményezésbe is, aminek azért megvan a kockázata. Hiszen márciusban, áprilisban, sőt tavaly még májusban is elég szeszélyes volt az időjárás, sokaknak odalett a korán elültetett vetése.

De nem kell elsietni semmit, ez a hónap a „hagyományos” időjárás és kertészeti naptár mellett is ad bőben tennivalót a konyhakertben, a virágágyásoknál és a gyümölcsfák körül is.

Több minden is ültethető már a fóliasátorban vagy akár szabad földbe is. Aranyszabály minden esetben, hogy csak fagymentes földbe ültessünk és csak akkor, ha plusz fokot mutat a hőmérő. Utána jöhet akár egy kis fagy is, nem fog ártani. Így például ültethetjük a fás szárú növényeket és rózsákat. Akár a nagyobb fákat, cserjéket is áttelepíthetünk, de csak megfelelő méretű földlabdával.

A mák az első

A fűtetlen fóliasátorban a retek, sárgarépa, káposzta, karalábé, karfiol, spenót és zeller vetését kezdhetjük. Ha a talaj felengedett és nincs sár, készítsük elő a zöldborsó, dughagyma, fokhagyma, spenót, sárgarépa és a mák helyét. Ha az idő engedi, vethetjük is. Ha az időjárás keményre fordul, betakarhatjuk az ágyásokat fátyolfóliával vagy mulccsal. Hagyományosan a vetés a mákkal indul, amelyet eleink a közmondás szerint a „hóra vetették”.

A lóbab elviseli, ha néhány fokkal fagypont alá megy a hőmérséklet, ezért már február végén elültethetjük, ha megfelelőek a talajviszonyok. A vetőburgonyát előcsíráztathatjuk. Ehhez 12–15 fokos, világos helyen, ládába tároljuk egy rétegben, hogy a fény bőségesen érje. Amikor a csírák elérték a 2 centiméteres nagyságot, és a talaj hőmérséklete, illetve az időjárás engedi, vethetjük a gumókat. Az előcsíráztatáshoz nagyjából 6 hét szükséges.

Megkezdhetjük a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését. Fagy­mentes, enyhe napokon kezdjük el a bogyósok (ribizli, egres), a körte és almafák metszését. A metszést a korona ritkításával, a sérült gallyak eltávolításával kezdjük. A málna előző évi sarjait ritkítsuk. A vadrózsákat és azokat a cserjéket, melyeknek nincs szüksége téli védelemre, fagymentes időben már februárban metszhetjük.

A csonthéjasok metszésével még várjunk. Télen ezeknél a gyümölcsfajoknál semmilyen metszési műveletet ne végezzünk. Ennek növényvédelmi okai vannak. Télen, a sebeken át fertőznek ugyanis azok a kórokozók, amelyek a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos pusztulásáért felelősek. Ha ezek bejutottak a fák szöveteibe, onnan nem tudjuk őket kiirtani, és a fák lassú halálra vannak ítélve. Eltérő mértékben valamennyi csonthéjas faj veszélyeztetett, de a legérzékenyebb a kajszi- és az őszibarack.

Virágzáshoz közel

A téli metszésnél nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg az, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, és ne kezdjük el a munkát március 10. előtt. Ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek.

Bármelyik időpontban metszünk is, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyaggal.

(A borítóképen: Februárban már elkezdhetjük a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában