egészség

2021.02.24. 13:00

A test is, a lélek is tisztul a nagyböjt ideje alatt

Valaki vallási okokból, mások egészségügyi állapotuk javulásának érdekében vágnak bele a böjtölésbe.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hippokratész, az ókori görög orvos hitt abban, hogy a test képes regenerálni, meggyógyítani önmagát, továbbá fontos gyógyító módszernek tekintette a manapság már egyre népszerűbbé váló böjtölést. Az Amerikában, 1995-ben alapított „Böjtközpont” kiemelte, hogy ez a táplálkozási forma nem egyenlő az éhezéssel, előnyeként tartják számon, hogy megszabadít a súlyfeleslegtől, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, javítja az energiafelhasználást, növeli a szellemi frissességet.

Pótolható tápanyagok

A negyvennapos böjt alatt az első és legfontosabb szabály, hogy étkezéseinkből hagyjuk ki a húsokat, beleértve a virsliket, szalámikat, felvágottakat és egyéb húskészítményeket. A reggeli szendvicsbe utóbbiak helyett rakjunk minél több zöldséget, salátákat, csírákat. A fehérjét pótoljuk gabonákkal, hüvelyesekkel, például rizzsel, árpával, kölessel, kukoricával, babbal, borsóval, sárgaborsóval. Kezdetben a tejtermékeket, tojást és halat is mellőzni kellett a nagyböjt idején, azonban ez mára már megváltozott, erről is mindenki saját belátása szerint dönthet. A lényeg, ne csak sült és főtt zöldségek, hanem nyers, friss saláták is kerüljenek a tányérra. Figyeljünk arra, hogy 5-6 alapanyagot tartalmazzon az elkészített étel. Ennek és a megfelelő folyadékfogyasztásnak a hatására fog beindulni a méreganyagok felszabadulása, a bél regenerálódása, valamint az anyagcsere felgyorsulása. Körülbelül egy hosszabb ideig – 2–4 hétig – tartó kúra már megfelelő méregtelenítéshez vezethet.

Testi, lelki felüdülés

Béres Tímea edző véleménye szerint az időszakos böjtölésre szüksége van a szervezetnek, hogy az idő alatt felhalmozódó salakanyagoktól megszabaduljon.

– Nem véletlenül esik pont a téli végi, tavasz eleji időszakra a nagyböjt, ami az éves megújulást, a természet újjászületését kíséri. Ha vallási érzülettel kötődik össze a böjt, az nemcsak a test, hanem a lélek megtisztulását, egyfajta elmélyülést és áldozatvállalást is feltételez. Bár van, aki csak pénteki napokon mond le a hús fogyasztásáról nagyböjt ideje alatt, de jobb a 40 napot tartani a szervezet tisztulásának szempontjából. A hús pótlására rengeteg alternatíva adódik a boltok kínálatából. Az állati fehérjét lehet a növényi fehérjékkel, hüvelyesekkel, sajtokkal, tejtermékekkel kiváltani – javasolta az edző. – Jómagam lassan húsz éve gyakorlom a negyvennapos lemondást a húsról és azokról a dolgokról, amikben úgy érzem, hogy jobb mértéket tartanom. Az aktív és rendszeres sportolásom során inkább csak pozitív hatásait éreztem a módszernek. A test felszabadultabb, könnyebb lesz, méreganyagok távoznak el a szervezetből, ezáltal dinamikusabbnak szoktam érezni magam. Így a kezdő és az aktív sportolóknak egyaránt ajánlott az időszakos böjt. Minden esetben fontos, hogy figyeljünk oda a megfelelő kalóriabevitelre, mert éhesen, kiéhezve sportolni inkább ártalmas, mint hasznos. Ezzel együtt az önsanyargatásnak nem sok értelmét látom.

A böjt legyen önállóan, belső késztetés hatására elhatározott dolog, ami inkább felszabadít, mint hogy terhet róna ránk a korlátozásokkal amúgy is megnehezített időszakban. Nem ajánlott gyerekeknek, fejlődésben lévő szervezetnek, a terhes és szoptatós anyáknak, illetve bizonyos betegségeknél jobb, ha az orvos utasítását követjük – emelte ki Tímea.

Viktória még nem próbálkozott a negyvennapos böjtöléssel, azonban belevágott egy hónapos húsmentes időszakba.

– Már az új évvel szerettem volna „letenni” a húst, de az ünnepi maradékokat fel kellett élni, mivel nem szeretek ételt kidobni, így akkor nem tudtam erre megteremteni a lehetőséget – mesélte.

Új ízélmények

– A február azonban már húsmentesen indult, mivel alapvetően nem eszem sokat belőle, így nem viselt meg a hiánya. A célom ezzel az ideiglenes étkezési formával az, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt egyek, hogy felfedezzem változatos felhasználásukat, fűszerezésüket, új recepteket keressek, és hosszú távon beépítsem azokat a mindennapjaimba – tette hozzá Viktória.

[eweb-voting id="5228545"]

(A borítóképen: Érdemes zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet folytatni a böjt idején)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában