rejtvény

2021.02.03. 17:00

A rejtvényfejtés napját ma ünnepeljük

2007 óta február 3-án tartják a rejtvényfejtők napját, amikor országos versenyekkel mozgatják meg az elmét.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Idén ez a járványhelyzet miatt egyelőre elmarad, de ami késik, nem múlik.

Tizennégy éve született döntés az oktatási és kulturális miniszter támogatásával a rejtvényfejtők napjáról. Ekkor a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Füles – hetente megjelenő magazinos rejtvénylap – szerkesztősége javaslatára február 3-át, a magazin 1957-es első megjelenésének évfordulóját jelölték ki.

Kilencvenöt éve jelent meg az első keresztrejtvény az újságok hasábjai között a Ma Este című hetilapban, szórakoztató jellege és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékok által pedig hamar elterjedt a szokása. Több mint ötven éve működnek már rejtvényfejtő klubok hazánkban, melyek a Füles koordinálásával gomba módra szaporodtak.

A 2007-ben kijelölt rejtvényfejtők napját minden évben, az ország számos pontján megrendezett egész napos versenyekkel ünnepelték meg. Idén viszont ez sajnos másképp alakult. A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete közösségi oldalán bejelentette: a 2021-es rejtvényfejtők napjára – a Füles magazinnal közösen – tervezett rejtvényfejtőverseny az egészségügyi helyzetre való tekintettel csak később kerül megrendezésre.

Versenyen így bár nem tudják most megmérettetni magukat a rejtvényfejtés szerelmesei, a megszokott, mindennapi módokon ugyanúgy megünnepelhető ez a nap: példaképpen az újságunk tizennegyedik oldalán lévő keresztrejtvény kitöltésével is.

(A borítóképen: Mi lehet a megfejtés?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában