egészség

2021.01.16. 15:00

Vitaminok és mozgás az erős csontokért

Csontjaink folyamatos változáson mennek keresztül, viszont az élet során tömegük egyre inkább csökken.

Apagyi Beáta

Forrás: Stock

Gyermekkorban a csontok gyorsan növekednek és megerősödnek a kalciumban gazdag táplálkozásnak köszönhetően.

Csúcstömegüket 25 és 35 év között érik el, sőt ebben az időszakban a legerősebbek is. Azonban a 30-as év közepétől a tömegük enyhén csökken, viszont a szervezet még éppen elegendő mennyiségű csontszövetet termel ahhoz, hogy az ideális tömeget fenntartsa. Később, idős korban a csonttömegvesztés lelassul, de még így is meghaladja a csontképződés ütemét. Bár sokáig tünetmentes, később gerinckörnyéki fájdalommal, fáradékonysággal, gyengeséggel is jelezheti a szervezet a csontritkulást.

Lakatos Erzsébet gyógytornász elmondása szerint a megelőzés szempontjából fontos, hogy mellőzzük az alkoholt és a dohányzást, mivel ezek rendkívül károsító hatással vannak a csontszerkezetre. – Fontos a megfelelő vitamin, elsősorban kalcium és D-vitamin szedésének rendszeresítése, a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását. Lényeges a mozgás, hogy „használjuk” a csontjainkat, ugyanis azok elvékonyodhatnak és könnyebben törhetnek – javasolta. – A csontritkulás egyébként főként a nőket érinti súlyosabban, ugyanis a menopauzát követően ösztrogénhormon-hiány alakul ki szervezetükben. Számukra a nagyon nagy amplitúdójú, gyors mozgásformák nem ajánlottak a törés veszélye miatt. Többek között ilyen az aerobik. Viszont az úszás, a vízben végzett aerobik, vízi és oszteoporózis gyógytorna, valamint a fitballedzés, mely során labdás gyakorlatokat végezhet az ettől szenvedő páciens, alkalmasak. A bungee fitneszt idősebb, magas vérnyomással rendelkezőknek nem ajánlanám – sorolta Erzsébet.

Közreműködő vitaminok

A kalcium és D-vitamin mellett fontos még a magnézium és a cink is. A cink bár csak kis mennyiségben szükséges a szervezet számára, olyan nagy dolgokban vesz részt, mint a csontok ásványi anyagának pótlása, csontépítő sejtek képződése. Utóbbi kettő egyébként gyermekkorban kulcsfontosságú, amikor a csontok csúcsértékének elérése a cél.

(A borítóképen: A szervezet építőanyagait segítik a vitaminok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában