Országos Kéktúra

2021.01.19. 14:00

Világhírű túraútvonal megyénkben

A National Geographic magazin tavaly a világ egyik legjobb úti céljának választotta a kilencvenéves múlttal bíró Országos Kéktúrát.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Annak ellenére, hogy nem rendelkezik szárnyaló hegycsúcsokkal, az Országos Kéktúrának köszönhetően Magyarország egyik álombeli túrázási célpontja – írta egy éve a National Geographic magazin a Föld 25 legjobb úti célját bemutató cikkében. A Vas megyei Írott-kő és a megyénkbeli Hollóháza között húzódik ez a kék sáv jelzésű turistaút, melynek célja – a túraútvonalat kezelő és kiíró Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szerint –, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.

Európában az elsők között

Az 1171,8 kilométer hosszú turistaút az Európát Spanyolországtól Ciprusig átszelő E4-es jelzésű gyalogútvonal magyarországi szakaszát képzi. Már 1930-ban felmerült az ország turistajelzései egységesítésekor egy ilyen hosszú vándor­út létrehozása, mely – Szent István Túravándorlás néven – 1938. március 15-ei felavatásakor az egész kontinensen egyedülálló volt. A mozgalmat éppen hatvan évvel ezelőtt, 1961-ben vette át a mai MTSZ jogelődje. A 27 szakaszból és 152 darab bélyegzőhellyel ellátott útvonalat eddig 7231 fő teljesítette, és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával, valamint az Alföldi Kéktúrával együtt az Országos Kékkör részét képezi, melyen a teljes országot körbe lehet járni 2550 kilométeren keresztül.

A kéktúrázást bárki bármikor elkezdheti, alsó korhatár egyedül az úgynevezett Gyermekkéktúra esetében van.

Az első lépések

A teljesítés nincs határidőhöz kötve, mindenkinek saját döntése, hogy milyen tempóban halad. Az MTSZ javaslata alapján három dologra van szükség: igazolófüzetre, bélyegpárnára és tollra. Az MTSZ által kiadott eredeti igazolófüzetet megvásárlása után ki kell tölteni a teljesítő személyes adataival. Újabb és régi kiadású füzetek is vannak, de érvényességük nem jár le.

A bélyegzés és dátumozás a füzetekben leírt szabályok szerint történik. Maguk a bélyegzők az útvonal mentén kihelyezett dobozokban találhatók, melyek hivatalos és legfrissebb pontos helyei a szövetség honlapján és a Természetjáró applikációban is fel vannak jegyezve. Ezekben azonban csak gumilenyomat van – hívja fel a figyelmet az MTSZ –, így a túrázónak magának kell gondoskodnia bélyegzőpárnáról és tintáról. Ha valamilyen oknál fogva nem lenne elérhető a bélyegző, akkor két megoldást ajánl a szervezet: a túrázó készíthet egy szelfit, vagy felkereshetnek egy közeli helyszínt, melynek bélyegzőjén szerepel a település neve is.

Népszerű célpont

Tavaly októberben online kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az őszi természetjárás, és ezen belül kiemelten az Országos Kéktúra népszerűsítésére. (A kampány időzítése igazodott az október 10-ei Kéktúrázás napjához: 70 csoportban 70 szakaszon járhatta végig az Országos Kéktúra útvonalát bárki – a szerk.) Kedvcsinálóként a leglátványosabb állomáspontokról és a lenyűgöző látványról kisfilmmel és fotógalériákkal mutatta be az MTÜ a kéktúra útvonalát a Csodás Magyarország közösségi oldalain.


Gyermektúra

Csak 6 és 14 év között teljesíthető. A kilenc tájegység – Kőszeg-Kemeneshát, a Balaton-felvidék, a Bakony, a Vértes-Gerecse, a Pilis-Budai-hegység, a Börzsöny-Cserhát, a Mátra, a Bükk-Aggteleki-hegység vagy a Cserehát-Zempléni-hegység – szakaszain belül legalább 50 kilométert kell gyalogolni, hogy valaki jogosulttá váljon a tájegységi jelvényre. Ha a tájegységek mentén megtett kilométerek száma meghaladja a háromszázat, a túrázó Gyermekkéktúra jelvényt kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában