cukrász

2021.01.11. 07:00

Világbajnoki ezüstöt ért a cukorvirág

Az arnóti Seipl Veronika mottója az, hogy „az eső után szivárvány jön, és mindig kisüt a nap”.

Nagy-Hankó Krisztina

20210107 Arnót fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Seipl Veronika cukrász különleges süteményeket, egyedi tortákat, cukorvirág alkotásokat készít manufaktúra műhelyében.

Fotó: Ádám János

Szereti az embereket, és pozitív a világlátása, ez már sokszor átlendítette nehéz helyzeteken. Nem született arnóti, csak nemrégiben költözött a megyébe, de máris sokan felfigyeltek a személyiségére és tehetségére. Eredeti végzettsége fodrász, pár évig dolgozott abban a szakmában, majd 1979-ben négyéves fiával Németországba költözött, később Spanyolországban is lakott, így élete nagy részét külföldön töltötte – kezdte történetét Seipl Veronika. Amikor meghalt a férje, 2010-ben, azután nyitott egy magyar delikateszboltot Spanyolországban. Egy súlyos betegségből kigyógyulva végül 2013-ban családja kérésére települt haza, Budapestre. Sajnos még hazaérkezése után is adódtak egészségügyi problémái, azonban egy év pihenés és a teljes felépülés után úgy döntött, szeretne valamibe belevágni.

Kézműves tehetség

Már fiatalkorában is szerette a kreatív elfoglaltságokat, egyebek mellett hímzett és festett. Tortákat is sütött, de csak a családnak, nem gondolt arra, hogy cukrász legyen. Kezdetben mézeskalácsot sütött és díszített, így indult a „szerelem”. Több száz darab megfestett süteményt vitt el a Heim Pál Kórház leukémiás kis betegeinek. Majd következő évben egy egész mézeskalácsfalut készített árva gyermekeknek. Mivel egyre jobban vonzotta a cukorral való munka, folyamatosan nézegette az ezzel foglalkozó weboldalak és videókat az interneten. Így talált rá a cukorvirágokra, hamar megtanulta, és elkezdte megrendelésre is gyártani.

Úgy gondolta, talán érdemes lenne a kézműves remekművek készítését vállalkozásban folytatni, ezért elvégzett egy hat hónapos cukrásziskolát. A családja mindenben támogatta, de az ismerősei furcsán néztek rá, hogy új szakmát választott.

Szakmai megmérettetés

Az első hónap nagyon nehéz volt, hiszen már régen kiesett az iskolapadból – fogalmazott Veronika. De volt egy szerencsés találkozása a tanárával, Schmidt Lászlóval, akitől rengeteget tanult. A Stefánia Palotában volt gyakorlaton, ahol szintén magasan képzett cukrászoktól tanulta a mesterséget. Majd 2018-ban, egy szakmai kiállításon látott cukor­virág-kompozíció indította el az újabb tanulást. Eljutott a kompozíció megalkotójához, és elvégzett nála egy tanfolyamot. Tanára azonnal felfigyelt a tehetségére, és invitálta a luxemburgi világbajnokságra, azonban ahhoz még sokat kellett készülni. Ezért ezt a tanfolyamot még számos további képzés követte az egész országban, ahol újabb és újabb technikákat sajátított el. Nagyon hálás mesterének, Földi Lenkének, mert hozzásegítette az álma megvalósításához.

A világbajnokság óriási élmény volt – mesélte Veronika, hiszen rengeteg csodálatos cukorvirág-alkotás volt ott. Nem gondolta, hogy az ő kreációja ezüstérmes lesz. Amikor a színpadra szólították, azt hitte, rosszul hall, annyira boldog volt, hogy ilyen eredményt ért el. A versenyt követően elkezdett kirajzolódni az ötlet, hogy létre szeretne hozni egy kis üzletet, vagyis egy cukrászmanufaktúrát. Ahol már nemcsak a cukorvirágokat és figurákat készítené, hanem vállalna tortákat is, hiszen sokan buzdították erre. Azt tudta, hogy ezt viszont nem a fővárosban szeretné megcsinálni.

Pest megyéből Borsodba

Egy véletlen folytán talált rá az arnóti eladó házra, amelynek alagsorában rögtön látta a kis cukrászüzem lehetőségét. Nem gondolkozott sokat, megvásárolta az ingatlant – mondta Veronika. Nem bánta meg a döntést. A település nagyon szép, az emberek kedvesek és segítőkészek. Még az autós közlekedés is sokkal barátságosabb, nyugalmasabb, mint Budapesten. Nem is beszélve arról – tette hozzá –, hogy a természetben tett séták a kutyájával és cicáival olyan feltöltődést adnak neki, ami után feledve az esetleges fáradtságot újult erővel tud alkotni tovább. Ezeket a sétákat pedig naponta akár többször is meg lehet ejteni. Már lassan egy éve, hogy arnóti lakos lett, és beindította a vállalkozást, de az igazi nagy nyitás a vírushelyzet miatt még elmaradt. Tervezi, hogy rendez majd egy szabadtéri összejövetelt a helyieknek sok-sok süteménnyel, tortával, de csak akkor, amikor már biztonságos lesz mindenki számára. Éppen a napokban kezd el dolgozni egy különleges szülinapi tortán. Csak minőségi alapanyagokat használ, és nagy gonddal állítja össze az édességeket.

A kézműves termékek felértékelődtek az utóbbi években Magyarországon is, egyre többen látják a különbséget a tömeggyártás és az egyediség között. Veronika a klasszikus magyar desszertek világát és ízeit szeretné visszahozni és átadni az embereknek.

(A borítóképen: Seipl Veronika és a cukorból készült dekoráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában