könyvtár

2021.01.30. 15:30

Trizst szolgálta évtizedekig

A helyi könyvtár volt az élete a most nyugdíjba vonuló Süttő Sándorné Kankula Ilonának.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A Gárdonyi Géza Községi Könyvtár emberemlékezet óta működik Trizs településen, kiszolgálva több nemzedék olvasás és kikapcsolódás iránti vágyát. A könyvtár mindig egy különleges helyet foglalt el a lakosság életében, hiszen hozzá kapcsolódott minden közművelődéssel és közösségi élettel kapcsolatos rendezvény, tevékenység.

Feledhetetlen pillanatok

Az 1970-es években a gimnázium elvégzése után lett a könyvtár vezetője Süttő Sándorné Kankula Ilona. A hölgy jó kapcsolatot ápolt az akkori elöljárókkal, számtalan kutatásban, író-olvasó találkozó szervezésében, valamint a falu történelmével kapcsolatos gyűjtésben rész vett, a hagyományok őrzésével szolgálta a falu közösségét. Aktív éveiben is rendszeresen ápolta a hagyományokat. Az élet úgy hozta, hogy a házasságkötés, a családalapítás és a gyermeknevelés örömteli évei után ismét ezt a feladatot kapta meg, melyet szívből és lelkiismeretesen végzett.

– A falu teljes lakosságát bevonva igazán színvonalas rendezvények szervezésével, a könyvtár egyre bővülő szolgáltatásaival számtalan feledhetetlen pillanatot tudott szerezni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt – tette hozzá Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere. – Nem telhetett el falunap, Tele Kamra Ünnepe, Trizsi Disznótoros, értéktáras gyűjtés az ő aktív részvétele nélkül. Éveken keresztül volt feladata a népi használati tárgyakból és bútorokból összeállított kiállítás megvalósítása, amely mindig nagy sikert aratott.

Mácsi Istvánné hozzátette: Ilonának nem feledik a nőnapi totókat, a közös kirándulásokat, a receptjeit és a legendáit sem, melyek a falu történetét elevenítik fel. Köszönik neki a lelkes és támogató munkáját, nyugdíjas éveire pedig nagyon jó egészséget kívánnak neki. Ugyanakkor arra kérik, hogy továbbra is segítse a falu közösségét, őrizze azt a tudást, amit Trizs történelméről, szokásairól, lakóiról az évek során megszerzett, és ha teheti, adja azt át az őt felváltó fiatal kolléganőnek.

(A borítóképen: Süttő Sándorné Kankula Ilona neve egyet jelentett a trizsi könyvtárral)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában