Bánkút

2021.01.11. 14:30

Tömeg, torlódás a Bükkben

Megtelt a bánkúti sípálya a hétvégén, de nem síelőkkel, hanem kiránduló családokkal.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Sokan vágytak már a hóra, érthető, hogy mindenki elindult a Bükkbe szombaton délelőtt, azonban már kora délutánra annyian voltak fent a bánkúti kirándulóhelyen, hogy a rendőrségnek le kellett zárnia fél 2-kor az odavezető utat, és visszafordították az autókat – mondta Dobi Tamás, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtóreferense.

Erre azért volt szükség, mert a nagy gépjárműforgalom miatt torlódás alakult ki, és balesetveszélyessé vált a közlekedés. Vasárnap délelőtt újra szabaddá vált az út, de nem sokkal 11 óra után újra le kellett zárniuk az Ómassára és Bánkútra vezető utat is, már az ómassai kereszteződés után – tette hozzá a sajtóreferens.

Kivárták a sort

Sok kisgyermekes család vesztegelt a lezárásnál vasárnap délben. Hosszú kocsisor alakult ki, az emberek autóikból kiszállva egymást és a lezárásnál álló rendőröket kérdezgették, hogy mi tévők legyenek. Családjával indult útra Görömbölyről Attila, aki elmondta: hétéves ikerfiai ezen a télen még nem láttak havat, és már nagyon várták, ezért szeretnének feljutni Bánkútra. Ha az kell, akkor várnak is, hiszen a szánkót szeretnék kipróbálni. Egy édesanya pedig azt hangoztatta, messziről jöttek, ezért biztosan nem fordulnak vissza, inkább várnak, amíg fel­engedik őket. A rend­őrség munkatársai közben folyamatosan tájékoztatták az ott várakozó és érdeklődő autósokat. Az információk arról szóltak, hogy több száz gépkocsi van a bánkúti parkolóban és a hegyi utak mentén, addig, amíg nem jön le legalább száz autó, addig senki nem mehet föl, esetleg gyalog, de az igen nagy túra. Azt pedig megjósolni sem tudták, erre mennyi ideig kell várni. Azután is csak tízesével engedik majd föl a járműveket. Sokan zúgolódtak emiatt, és a türelmetlenebbek vissza is fordultak, mások azonban türelmesen besorakoztak vagy leparkoltak. Végül nagyjából fél óra várakozás után felengedtek néhány autót.

Káoszt nem tapasztaltunk

Fent valóban sok volt a kocsi és a kiránduló gyalogos – sokan szánkóval az út szélén –, de káoszt nem tapasztaltunk.

A két működő büfénél is állt a sor, ahol elvitelre kínálták a forró italokat, meleg ételeket és süteményeket, azonban fennakadás nem volt.

– Türelmetlenek az emberek, itt a természetben úgy érzik, felszabadultak, és már nem kell odafigyelni a szabályokra – panaszkodott az egyik büfében kiszolgáló hölgy. – Szombaton reggel óta meg sem állunk, olyan forgalom van, és rengeteg embert kellett már figyelmeztetnünk azért, hogy ne tartózkodjon tovább az épületben, csak amíg a rendelését elviszi.

Jól érezték magukat

A gyerekek rendkívül jól érezték magukat, órákon keresztül csúszkáltak a havon, ők még délelőtt, a lezárás előtt feljutottak, de nem sietnek haza, élvezik még kicsit a havat – mondta Vanessza, aki családjával és barátaival döntött úgy, hogy Bánkúton töltik a vasárnapot.

(A borítóképen: Szombaton is, vasárnap is „telt ház” volt Bánkúton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában