Farsang

2021.01.31. 15:00

Tökéletes hozzávalókból készülhet a legjobb fánk

A farsangi időszak egyik jellegzetes finomsága a farsangi fánk.

Apagyi Beáta

20200110 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A farsangi időszak kultikus édessége a fánk, ami töltve, túrókrémmel tálalva, lekvárral a közepében, vagy csak magában, porcukorral meghintve is finom.

Fotó: Ádám János

Sokan bonyolult folyamatnak tartják a fánk elkészítését, ezért inkább bele sem vágnak. Néhány hasznos tanácsot megfogadva a hozzáértőtől, azonban otthon is omlós, finom szalagos édesség kerülhet ki a kezeink közül.

Szabi, a pék kérdésünkre elárulta, hogy a titok a minőségi hozzávalókban – liszt, tej, vaj, tojás – rejlik.

– Régen a malomban megőrölt lisztből is először fánkot készítettek az asszonyok, hogy teszteljék annak kiválóságát. Én a teljes kiőrlésű búzalisztet részesítem előnyben, mert az segít a térfogat növelésében, egy rizsliszttől ez nem várható el – emelte ki.

Precíz munka

– Ha megvannak a környék legjobb alapanyagai, rumot kell még beszereznünk, aminek köszönhetően sütéskor a tészta nem szívja magába a rengeteg mennyiségű olajat. Dagasztás után hagyjuk pihenni a tésztát, érdemes odafigyelni, hogy melegben keljen és ne érje huzat. Átlagosan 45 percig, egy óráig tartjuk ebben a nyugalmi állapotban, majd kiütögetjük belőle a levegőt, átgyúrjuk és kiszaggatjuk a korongokat, aminek tetejére egy kéreg kerül, ezzel a kéreggel lefelé tesszük majd a serpenyőbe sülni. Sütés előtt egyébként a kiszaggatott korongokat ujjpróbával tesztelhetjük. Miután belesüllyesztettük az ujjunkat a tésztába és annak nyoma szép lassan kiegyenlítődik, megfelelő munkát végeztünk a dagasztásnál, kelesztésnél. A fánkokat kezdetben fedő alatt sütjük körülbelül 2 percig, ekkor megnő a térfogatuk és kialakul a szalagosság, ami a barna fánkon körbefutó, annak tökéletességét jelző fehér csík. Majd levesszük a fedőt és két fakanál segítségével átforgatjuk. A 70–80 dekagrammos golyóknak körülbelül négy, négy és fél percnyi sütésidőre van szükségük – avatta be lapunkat a pék a fontos részletekbe.

Ízletes virágfánk

A különleges töltött fánkokat, az úgynevezett bombolonikat is Szabi tette népszerűvé az országban, többet között Miskolcon is. A bomboloni egyébként sült tésztát, fánkot jelent olaszul, hasonlít a profiterolra, annyi különbséggel, hogy míg a profiterol égetett, addig a bomboloni fánktésztából készül. Eredetileg Toszkánából indult hódító hadjáratára a különleges finomság.

– Leginkább a nevéből adódó játékosság miatt tetszett meg, de nem követtem szigorúan a hagyományos receptet, vittem bele egy kis csavart – mesélte Szabi. – A fánkok élő tésztából készülnek, tehát az érlelt kovászhoz képest van bennük egy minimális élesztő; 24 óra hűtőben való pihenés után kerül bele a többi hozzávaló, majd az érlelés, kigombócozás, egy újabb pihentetés után jöhet a fonás, a kelesztés és a sütés. – Szabi egy korábbi nyilatkozatában így fogalmazott: „Minden tésztának, így a fánktésztának is titka van. Ha nem adod meg az időt és a tiszteletet az ételnek, amivel bánsz, nem fog sikerülni”

– A fánktésztát gombócolás után megfonom, és szépen bánok vele, sütés után lesz egy kis kráter a közepén, amibe belekerülhet a töltelék, ami vagy különböző ízű házilag főzött lekvár, vagy mascarponealapú krém.

Extra csavar

A lekvárok is kapnak egy kis extra ízvilágot, a barackba bazsalikom, a málnába menta kerül. A krémes töltelékek alapja az olasz krémsajt, amihez karamellizált füge vagy kandírozott narancs, pisztácia, kávé is társulhat – sorolta végezetül.

(A borítóképen: A fánk sokak kedvenc édessége)


Sütőporos (amerikai) fánk

Paládiné Ónodvári Tünde receptje

Hozzávalók:

25 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl tejföl,

1 (kisebb) tojás, csipet só, olvasztott csokoládé, díszítő cukor

Elkészítése:

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor még egy-két kanál lisztet teszünk hozzá. Kinyújtjuk fél centi vastagságúra és kör alakúra szaggatjuk. Egy kupak tetejével lyukat szúrunk a közepére. Ha kisült a fánk, akkor a kihűlt csokoládéba mártjuk, végül színes szórócukorral vagy dekorcukorral megszórjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában