Interjú: Orosz Atanáz püspökkel

2021.01.03. 13:00

„Távolságtartás nélkül szeretnénk viszonyulni”

Az elmúlt 9 hónap szinte végig a Covid elleni küzdelemről szólt az egész világon és az egyházban is.

20200412 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A miskolci Nagyboldogasszony görögkatolikus székesegyházban a szent liturgiát Orosz Atanáz püspök mutatta be, melyet a Miskolci Televízióban is közvetítettek az otthon maradók számára. képen: Dr. Orosz Atanáz püspök

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök megosztotta velünk óévbúcsúztató gondolatait, és elárulta, mi az útravalója számunkra az új esztendőre.

Milyennek látja a kihívásokkal teli 2020-as évet, hogyan búcsúzik ettől az esztendőtől?

Az óesztendőt vegyes érzelmekkel hagyjuk magunk mögött. Tavaly év végén furcsálltuk a vuhani kínaiakat a maszkban, s el sem tudtuk képzelni, hogy egyszer mi is ilyen maskarát öltenénk magunkra. Aztán az elmúlt 9 hónap szinte végig a Covid elleni küzdelemről szólt, az egyházban is. Hétről hétre az forgott kockán, hogy tudunk-e a megszokott módon gyülekezni és szentségekhez járulni templomainkban. Hála istennek, székesegyházunkban folyamatos volt Isten dicsérete, a nehéz időkben is minden reggel és este volt, aki imádkozott a veszélyeztetett személyek képviseletében is. Sőt nagyhét óta már a követőink füle hallatára, hiszen székesegyházunkból is élő közvetítést biztosítottunk szertartásainkról. Igaz, akkorra már híveink többsége ráállt a máriapócsi nemzeti szentélyünkből sugárzott adásra, az ottani bazilikában folyó liturgiák szemlélésére. Ott viszont rosszulesett, hogy szinte egyetlen nagybúcsúnkat sem tudtuk rendesen, zarándoksereggel megtartani, s elmaradtak a nagy közösségi rendezvényeink.

Milyen gondolatokkal készül az új évre?

Egyházunkban szeretnénk „újrakezdeni”, bensőséges istenközelségben és közösségben sokakkal. Az isteni szeretet küldetésében szeretnénk békejobbot nyújtani, békecsókot váltani a ránk bízottakkal, távolságtartás nélkül viszonyulni minden jóakaratú emberhez. Isten üzenetét akarom átadni nemcsak a most templomba járó bátor híveinknek, hanem sok más gyereknek-felnőttnek egyaránt. Várom „az Úr kegyelmének esztendejét”

(A borítóképen: Orosz Atanáz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában