Kertész

2021.01.24. 08:30

Tavasz, tél, majd ismét (januári) tavasz következik

Két hete az enyhe télről írtunk, majd jött a fagy, de ismét visszatér az enyhe időjárás.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nem könnyű ebben az össze-vissza időjárásban eldönteni, hogy minek is örüljön a kiskertet művelő. Az egészen biztos, hogy 2021 januárjára sem úgy fogunk visszaemlékezni, mint tipikus téli hónapra, még ha egy rövid időre meg is rázta magát az időjárás, és úgy alakult, ahogy illene ilyenkor. A megérkező fagy is sokakat sarkalt kerti munkára, és mielőtt alaposabban átfagyott a talaj, sokan bepótolták az őszi esők miatt kimaradt szántást.

Életjelet adtak

A hónap végéig azonban ismét enyhe, néhol kifejezetten kellemes hőmérsékletet jelez előre a meteorológia. Ugyan az általános januári kertészeti tevékenység helyett, amikor nagyrészt az ablakból nézzük a kertet, most ennek köszönhetően ismét lehet majd kint dolgozni. Azonban – ahogy a tél nagy részében – komoly aggodalomra adhat okot az, ha a később jövő fagy lecsap a tavaszt érző növényeinkre.

– Az enyhe tél miatt a fagyok előtt több növény is „életjelet adott”, ami most az ismételt jó időben folytatódhat, de ha hirtelen jön a fagy a növény azt biztosan megsínyli. Ha az enyhe idő miatt a növényekben megindul a nedvkeringés, és érkezik egy tartós mínusz, akkor el is fagyhatnak a fák – magyarázza Konkoly Andrea, a Dr. Park vezetője. Így jó tanácsa szerint mindenki igyekezzen a saját lehetőségeihez mérten felkészülni a növényei védelmére. Ha a kemény mínuszokkal együtt hó is jön, akkor nem olyan nagy a baj, mert a hótakaró nyújt némi védelmet a növényeinknek. Ha azonban csak nagy hidegek érkeznek, akkor keletkezhet nagyobb kár.

– Az enyhe telek előnye, hogy a fagyérzékeny növények fagykár nélkül vészelik át. Én bízom benne, hogy nagy hideg nem lesz, és így ezek szépen élnek, teremnek majd idén – teszi hozzá Konkoly Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában