Farsangi időszak

2021.01.31. 17:30

Szülők nélküli zárt körű mulatság

A farsangi időszak a bálok ideje, abban a családban, ahol óvodás vagy iskolás gyermek van, pedig különösen.

Nagy-Hankó Krisztina

A közösségi médiában rengeteg hirdetés van, ahol a már kinőtt vagy megunt farsangi jelmezeket próbálják eladni, mások pedig tudatosan keresnek egy-egy viseletet. Az aktuálisan trendi mesefigurák vezetnek, de az örökzöld Disney-hősök is az élen vannak.

Minden osztály külön

Azt hihetnénk, hogy a járvány miatt ennek most nincs is nagyon értelme, hiszen nem lesznek farsangi rendezvények. A gyermekekkel foglalkozó szakemberek viszont felismerték annak a fontosságát, hogy ne vegyék el az élményt teljesen. A kialakult helyzet miatt azonban ezt is, mint mindent, most másképpen, sokkal szigorúbb keretek között kell intézni, de legalább lesz valamilyen formában.

Nem lesz iskolaszintű farsangi bál, olyan, ahol minden gyermek egyszerre vesz részt, csak osztályonként biztosítunk rá lehetőséget – mondta Pásztor Ferenc, a gesztelyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója. Minden osztály az általuk megjelölt különböző időpontban egy hétköznap délután tarthat jelmezes összejövetelt a saját termében, ahová a szülők ezúttal nem hivatalosak. Az iskolában 238 gyerek tanul, ez évfolyamonként két osztályt jelent, kivéve az ötödikeseket, ott csak egy osztály van. Annak kockázatát nem vállalhatták, hogy ennyi gyerek legyen egyszerre egy térben. Egyébként a hagyományok szerint nagyszabású farsangi bált szoktak tartani az intézmény aulájában, és mindig szombaton, hogy mindenki el tudjon menni – tette hozzá az iskolaigazgató. A nyolcadikosok nyitótáncát követően csoportos és egyéni jelmezesek felvonulása, tánc és tombola, valamint a szülői munkaközösség büféje várja a résztvevőket. Most erről sajnos szó sem lehetett, de a szülők a járványhelyzetre való tekintettel megértették és elfogadták a döntést.

Kerülik a szoros kontaktust

Zárt körű farsangi bált tartanak, ami azt jelenti, hogy csak a gyerekek vesznek részt a mulatságon, illetve az óvoda dolgozói. A gyerekek viszont ugyanúgy beöltözhetnek és felvonulhatnak, bemutathatják a jelmezüket, ahogyan máskor is – mondta Kovács Katalin, a parasznyai Pitypalatty-völgyi Csicsergő Óvoda vezetője. Az ovisokat farsangi háttér előtt egyenként lefényképezik, a fotókat pedig eljuttatják a szülőknek.

Ezt egy korábbi megegyezés szerint közösségi csatornán keresztül teszik, amelyet a szülőkkel egyeztettek. A fotózást követően jöhet majd a zene és a tánc, és egy kis falatozás. A finomságokat kizárólag boltból vásároltan, zárt csomagolásban fogadják el. Az óvodában mindössze két csoport van, a gyerekek létszáma nem túl nagy. Az egyik teremben étkeznek, a másikban pedig táncolnak és játszanak majd. Most a játékok másképpen alakulnak kicsit, hogy a gyermekek közötti közeli érintkezést elkerüljék. Mivel délelőttre tervezik a programot, ezért az ebéd és a nap további része már a megszokott rend szerint zajlik – tudatta az óvodavezető. Ebben az óvodában már évek óta így tartják meg a farsangot, ezért az idei nem lesz különleges. Mivel általában ez az időszak az influenzaszezon kellős közepe, ezért minden farsangi bál után nagy volt a megbetegedések száma a gyerekek körében. Hiszen a szülővel sok esetben a testvérek, a nagyszülők is eljöttek. Akkoriban délután tartották a farsangot, és a gyerekek kis műsort is előadtak, ami inkább a szülőknek szólt. Nagytakarítást, fertőtlenítést csináltak az intézményben a rendezvény után, de a fertőzés terjedését nem tudták megfékezni. Jobbnak látták, ha zárt körűvé teszik az eseményt – mondta Kovács Katalin. Egyébként azt vették észre az óvodapedagógusok, hogy a gyerekek felszabadultabbak akkor, ha maguk között vannak, könnyebben elengedik magukat, mint szüleik jelenlétében. A táncra is hamarabb kaphatóak – jegyezte meg az óvodavezető.

Hiányzik a közös program

Sok iskolában máskor az osztályok egységesen öltöznek jelmezbe, valamilyen témára, zeneszámra készült koreográfiát adnak elő, ami szimbolizálja az együvé tartozást is, de most ez elmarad. Csak egyénileg öltöznek be a legtöbb iskolában a tanulók, és a saját osztálytársaikkal töltik az alkalmat – az ismeretségi körben megkérdezett szülők mind erről számoltak be. Ahogyan a megyénkben lévő óvodákban és bölcsődékben is zárt körű lesz a farsang. Persze azt is megtudtuk, sok helyen már régóta így van, tehát az idei év nem egyedi, viszont a szülők nagy része örülne már egy közös iskolai vagy óvodai programnak.

(A borítóképen: A farsang a legtöbb helyen nem marad el, csak kicsit más lesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában