Növényvédelem

2021.01.15. 12:30

Nagy szerepe lesz a lemosó permetezésnek

Felsőzsolcai olvasónk azzal a kérdéssel kereste meg az Északot, hogy az utóbbi években a sárgarépa és petrezselyem nem áll el a pincében, nagy része megrohad.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A korábbi években általában áprilisig tudták használni, fogyasztani.

A probléma nem egyedi eset, ebben elsősorban az időjárás, illetve a kórokozók jelenthetik a problémát. A kettő pedig némiképpen össze is függ. Az elmúlt telek túl enyhék voltak, ami miatt egyrészt könnyen átteleltek a kórokozók, másrészt korábban éledt tavasszal a kert. Viszont tavasszal minden alkalommal visszatért a hideg, ami komoly gondokat okozott. Tavaly a korai gyümölcsöket termő fák virágai mind leperegtek, és nagyon gyér volt a termésük, de a később virágzók sem voltak rendben. A szilva sok helyen már a fán rohadt. De nem fejlődött és nagyon rosszul termett a paprika, csili, gyenge volt sok helyen a borsó, bab, alig kelt a petrezselyem, nehezen kezdett teremni a paradicsom, aztán elvitte a paradicsomvész, nem nőttek olyan szépre a hagymafejek.

Mivel minden kórokozó, kártevő hatványozottan volt jelen tavaly, így nagy szerepe lett volna a lemosó permetezésnek ősszel, azonban az állandó eső miatt sokan lemaradtak róla. Éppen ezért lesz nagy szerepe a lemosónak tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában