emelkedő nyugdíj

2021.01.25. 15:30

Minden fillérnek örülnek

Az idős szervezetek vezetői hálásak az emelkedő nyugdíjért és remélik, hogy ez egy tendencia.

Detzky Anna

20200615 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Idősek 13. havi nyugdíjához illusztrációs fotó.

Forrás: MW

Fotó: Kozma István

Január 12-én utalták át az öregségi nyugdíj első részletét, amelynek mértékét az infláció miatt 3 százalékkal megemelték. Idén 13. havi nyugdíjat is kapnak az arra jogosultak, amelynek első részletét februárban folyósítják. Ennek összege a rendes ellátás 25 százaléka lesz majd, és négy év alatt épül vissza teljesen. A Magyar Nemzeti Banknál mintegy 134 ezer forintos átlagnyugdíjat várnak 2021-re, amihez mintegy 34 ezer forint körüli pluszjuttatás tartozik 2021 elején – olvasható a Nyugdíjasok Országos Szövetségének honlapján. Az újdonságokról néhány megyénkbeli nyugdíjas szervezet vezetőjét kérdeztük.

– Megérkezett a 2021-es év első havi nyugdíja. Bár az emelkedés nem nagy, de minden fillérnek örülünk – jelentette ki Greutter Zoltánné, a miskolci Idősek Tanácsának tagja, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Egyesület elnöke. – Mindenképpen kedvező tendencia és lényeges változás ez. Ugyanakkor ma már 200-300 ezer forint az átlagfizetés, úgyhogy ha valaki ennyi nyugdíjat kap, arra sem mondhatjuk, hogy magas. A mi városrészünkben nagyon sok az egyedülálló kisnyugdíjas. Az itt élő szépkorúaknak a 30 százaléka a százezer forintot éppen, hogy meghaladó öregségi nyugdíjból él. Többen úgy próbálnak könnyíteni a helyzetükön, hogy a családi házukat átadják a gyerekeiknek, és elköltöznek egy bérházi garzonlakásba, aminek jóval alacsonyabb a rezsije.

Megérzik a drágulást

Nagy segítség, fontos kiegészítés lesz a 13. havi nyugdíj az időseknek.

– Mindenféle emelésnek örülünk, de a 3 százalék nem áll arányban az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek áremelkedésével, ami esetenként több mint a duplája – mondta Czimer Sándorné, a Kiwanis Club Miskolc Egyesület elnöke. – Úgyhogy már nagyon várjuk a februári 13. havi nyugdíjat. Persze a drágulást nemcsak mi, hanem a dolgozók is megérzik.

A klubban is megbeszéljük ezeket a dolgokat telefonon, és sokan hasonlóképpen látják a helyzetet. Többen médiahírek alapján úgy vélekednek, hogy igazságosabb lenne a nyugdíjrendszer, ha a svájci indexálás alapján kalkulálnának.

A nyugdíjminimum összege 2021-ben havi 28 500 forint.

– Megyénkben nagyon sokan csak minimálnyugdíjat kapnak, aminek a 3 százaléka rendkívül kevés, és a februári utalás még messze van. A 13. havi nyugdíjat pedig négy részletben kapjuk majd meg, de bizonytalanok vagyunk abban, hogy ezt beépítik-e a havi összegbe, vagy csak egyszeri pluszjuttatás lesz. Fontos megemlíteni, hogy nagy különbség lehet a nyugdíjak között, így esetenként a 3 százalék is teljesen eltérő összeget jelenthet – fűzte hozzá Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke.

(A borítóképen: Emelték a nyugdíjat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában