pályaválasztás

2021.01.19. 11:30

Magabiztosan haladnak céljaik felé

Jennyfer és Martin részéről is tudatos választás volt a Miskolci Egyetem.

Apagyi Beáta

20210112 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Portré: Bodnár Martin és Hoffmann Jennyfer a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar hallgatói.

Fotó: Ádám János

Hoffmann Jennyfer és Bodnár Martin, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának hallgatói. Jennyfer harmadéves környezetmérnöki alapszakon, Martin jelenleg angol nyelvű olajmérnöki mesterképzésén másodéves, miután a kar olaj-és gázmérnöki specializációján oklevelet szerezett. Mindkettőjük számára egyértelmű volt, hogy pályaválasztása idején a Miskolci Egyetemet részesíti előnybe.

– A legtöbb fiatallal ellentétben egyetemi tanulmányaim alatt a megyében szerettem volna maradni – kezdte Jen­nyfer. – Továbbá itt találtam meg azt a kart és szakot, ami igazán érdekelt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a nyílt napok alkalmával betekintést nyerhettem az egyetem életébe, a campus azonnal magával ragadott – emlékezett vissza.

Martin esetében is a család volt a húzóerő.

– Édesapám, két nagypapám is bányász volt, úgymond családi hagyományt folytatva döntöttem a földtudományi kar mellett. Pozitív élményekkel fejeztem be az alapszakos diplomámat. A képzés diákközpontú, és az évek során sok lehetőséget kínál fel, amelyeket kihasználva ki lehet tűnni a tömegből. Egy mesterszak magasabb szintet képvisel, de mivel egy pár tárgyból van átfedés a tananyagot illetően, így úgy érzem, aki itt végezte az alapszakot, az előnyt élvez. Nagyobb kihívást nekem személy szerint az okozott az elején, hogy angol nyelven hallgatjuk a tárgyakat, így kell szóban, illetve írásban is vizsgáznunk. Jelenleg a MOL duális képzésében veszek részt. Az elhelyezkedést megnehezítő tényezők közé mindenképp a szakmai tapasztalatot sorolnám, amit a cégek többsége elvár egy friss diplomástól. Őszintén szólva ezt a feltételt elég nehéz teljesíteni, viszont az angol nyelvnek köszönhetően nagyobb előnnyel indulhatunk a pályázások során – osztotta meg az Észak-Magyarországgal meglátásait Martin.

Jennyfer szintén a karon folytatná tanulmányait a későbbiekben.

– Az alapképzés befejezése után mindenképp szeretnék a szakmámban elhelyezkedni, de ezzel párhuzamosan tervben van a mesterképzés elvégzése is – mondta.

Arra a kérdésre, hogyan tudja megállni a helyét egy nő a férfiakkal telített mérnöki területen, az alábbi választ adta:

– Úgy gondolom, a mérnöki szemléletet mind a férfiaknál, mind a nőknél ki kell alakítani. Ez nem feltétlen egy vele született tulajdonság, még ha gyakoribbak is a férfi mérnökök. Ha valaki elhivatott, szereti és jó a szakmájában, akkor szerintem nem az lesz a fontos egy munkahelyen, hogy milyen nemű a jelentkező – véleményezte Jennyfer.

Összetartásban jeles

Mindkét fiatal aktív szereplője a hallgatói életnek, az egyedülálló selmeci hagyomány is szerves részét képezi az életüknek.

– Úgy érzem ez a későbbiekben sem fog változni, hiszen egy jó szakestre, aki tud az pár évente visszatér, továbbá mindig mosolyt csal az arcomra, ha választ kapok a ,,Jó szerencsét!” köszöntésre – emelte ki az egyetemista lány.

– Ez az a láthatatlan összetartó erő, ami megkülönböztet minket más egyetemektől. A BSc-s és MSc-s tanulmányaim során akárkihez fordultam – legyen az egy felsőbb éves, aki lehet alig ismert –, szívesen nyújtotta át jegyzeteit, tapasztalatait. Ez a csoportmunka és összetartás jellemző volt a csoporttársaimra is egyaránt – tette hozzá Martin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában