Premier

2021.01.06. 15:00

Madársorsokról készült film

Egy kis gólya meséli el a Szárnyak sorsa című filmben a Mályi Madármentő Állomás munkáját.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Elkészült Az Ispotály című dokumentumfilm második része, ezúttal játékfilmes elemekkel, amelyben a Mályi Madármentő Állomás nyári időszakába nyerhet bepillantást a néző. Az Ispotály – Szárnyak sorsa című film jelenleg a mentőállomás és Kováts István Facebook-oldalán, valamint a YouTube-on tekinthető meg, de a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra is nevezték a készítők.

Nyári szárnypróbálgatás

– Amíg az első rész egy minimalista megoldásokkal, hat hét alatt elkészült, klasszikus televíziós dokumentumfilm volt a mentőállomás téli időszakáról, addig az önállóan is érvényes második részben a hosszabb és jóval aktívabb nyári időszakot próbáltunk meg bemutatni több játék­idővel – mondta Kovács István rendező, operatőr. – Ezen majdnem hat hónapig, több helyszínen dolgozott a stáb. Leginkább a gólyák töltik meg cselekménnyel a történetet. A fiatal egyedek jellemzően nyáron próbálgatják a szárnyaikat és gyakran megsérülnek, felsővezetéknek ütköznek. Lehoczky Krisztián és csapata főként őket mentette a melegebb hónapokban. Bizonyos napokon hat-hét gólyát is befogadtak.

A második részben felelevenítették mindazokat a komolyabb, nagyobb médiavissz­hangot kapott epizódokat, amelyek megrázták a közvéleményt.

– Egyik leghírhedtebb eset a megyaszói anyuci bagoly és fiókáinak története, akiket egy zsákban kidobva, összetört szárnyakkal találtak meg. Emellett Fülöp, az őzike esete, akinek egy kombájn vágta le a fülét. A mentőállomáson rehabilitálódott néhány hétig, majd elkerült egy vadrezervátumba. Néhány vércse és a hét kis sünike is megjelenik, akiknek a felépüléséért szintén sokan szurkoltak. Nagyon nagy érdeklődést váltott ki Baltazár, a fekete gólya, aki augusztus elején került be a mentőállomásra. Ő azért érdekes, mert a fekete gólyát nagyon nehéz fogságban tartani és visszavadítani. Baltazár mindössze a harmadik volt a sorban, akit a fajtársai közül menteni kellett Mályiban, így különleges vendége volt Az Ispotálynak – sorolta a rendező.

Már a hatéves gyerekek is értékelték a filmet.

– A dokumentumfilmes és a játékfilmes elemek úgy jelennek meg a második részben, hogy van egy tárgyilagos történetvezetés Dányi Krisztián színművész, szinkronszínész narrációjával. Ezzel párhuzamosan jelenik meg a játékfilmes történet Szellőről, a káli kis gólyáról, akit július közepén mentettek éppen a forgatás alatt. Az édesanyja kidobta egy fészekből, és sorsára hagyta. A gólyácska gyermeki karakterként jelent meg, és egy mese kerekedett a sztorijából. Két hónapos felcseperedésén keresztül próbáltuk meg bemutatni, hogyan érezhette magát a madár közösségben. Gyermekes családoktól több pozitív visszajelzést kaptam, akik karácsonykor könnyeztek és kacagtak a filmen. Ezentúl célunk, hogy bátorítsuk az embereket, hogy merjenek cselekedni, ha sérült madarat találnak – hangsúlyozta az alkotó.

(A borítóképen: Lehoczky Krisztián egy sérül gólyával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában