Állatvilág

2021.01.05. 19:30

Keresik a kedvenceket

Január első hetében még elérhető a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet megyénkben is.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A koronavírus hátrányosan befolyásolta a megyénkbeli állatmenhelyek készültségét év végén. Az országos Szilveszteri Állatmentő Ügyelet segítői azonban már az ünnep előtt aktivizálták magukat. A betiltott nyilvános tűzijátékok ellenére sok helyen, magánházaknál nagy durrogtatást rendeztek. Úgyhogy több kedvenc elszökött, róluk január 2-án írtunk. A kutyusok, cicák képeit Facebook-oldalukra lehet kiposztolni, rövid leírással. A megtalált állatok szintén itt tekinthetők meg tematikus albumokba rendezve.

Hat településen

– Az adott körülmények között rendelkezésre állunk az egész országban, több mint kétszáz segítőnkkel – mondta Pintér Attila, az ügyelet fő szervezője. – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz önkéntesünket lehet riasztani a központi számunkon Komló, Miskolc, Négyes, Ózd, Sajókeresztúr és Sátoraljaújhely környékéről. Viszont mi nem munkavállalókkal dolgozunk, sajnálatos módon ránk is érvényes a nyolc óra utáni kijárási tilalom. Ez annyiban hátráltatja a mentést, hogy este nyolc után nem tudunk terepbejárást végezni. Így, ha baj van, ilyenkor már nem vesszük észre a megriadt, balesetes kutyákat, ezért kérjük a lakosság aktivitását is.

A csendesebb év végével kapcsolatos várakozásaikról faggattuk még az állatmentőt.

– A központi tűzijátékok elmaradása miatt kevesebb riasztásra számítottunk. Viszont az 1-es, 2-es kategóriába tartozó tűzijáték termékeket magánterületen még így is lehetséges volt használni, ezért házaknál ugyanolyan hangzavar lehetett, mint 2019-ben. Karácsony óta több ismerősöm mondta, hogy hallott petárdát. Budapest belvárosában pedig a saját szememmel láttam délelőtt 11-kor a két ünnep között tűzijátékot. Erre nézve felmérést is végeztünk Facebook-oldalunkon, ahol 4600 válaszoló 15 százaléka mondta azt, hogy most is tervezi a tűzijátékozást – fejtette ki a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet fő szervezője.

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA), amely a korábbi években a szilveszteri ügyelet oroszlánrészét vállalta a borsodi megyeszékhelyen és környékén, most betegség miatt csak S.O.S. eseteket fogadott.

„Menhelyünket a koronavírussal való érintettség miatt ideiglenesen le kellett zárnunk. A következő 10 napban dolgozóink egészségének védelme és állataink megfelelő ellátásának biztosítása érdekében korlátozásokat kell bevezetnünk. Ebben az időszakban kizárólag sérült, S.O.S. ellátásra szoruló állatokat tudunk fogadni. Örökbe fogadásra a tavasszal bevezetett módon lesz lehetőség. Az oldalunkon kiválasztott állatokat előre egyeztetett időpontban, menhelyünk területén kívül tudják megismerni a leendő gazdik. Örökbe fogadható lakóink képeit a napokban feltöltjük gazdikereső albumunkba. Mindenkinek köszönjük az együttérzést, jelenleg négy egészséges kollégánk és egy önkéntes látja el 250 lakónkat – írták december 30-ai közleményükben.

(A borítóképen: Pintér Attila védenceivel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában