Szponzorált tartalom

2021.01.22. 19:05

Így vált az Adidas a világ egyik legmenőbb cipőgyártójává

Ki hinné, hogy a világ egyik vezető sportszergyártója egy családi viszály következtében jött létre? Pedig ez a helyzet az Adidas branddel, amely a Dassler testvérek összeveszése után indult világhódító útjára, és vált az egyik legismertebb cipőgyártóvá. Az Adidas történetét foglaltuk össze.

Forrás: freepik

A kezdetek és az első stoplik

Egy évszázad is eltelt már azóta, hogy a német Dassler testvérek, Adolf és Rudolf elkezdtek sportcipőket gyártani. Ennek formát csak 1924-ben adtak, amikor megalapították a Gebrüder Dassler Schuhfabrik nevű vállalkozásukat. Felismerték, hogy a különböző sportágaknak különböző típusú cipőkre van szükségük a maximális teljesítmény érdekében, a megfigyelés pedig hamar csúcsminőségű termékekben öltött testet. Hogy ezt a feltevésüket alátámasszák, sporteseményekre jártak, sportolókkal beszélgettek, minden apró részletre kíváncsiak voltak. A nemzetközi versenyeket tekintve fejlesztésük 1928-ban debütált, az amszterdami olimpián néhány sportoló már a stoplikkal ellátott, így jobb tapadást biztosító Dassler-féle cipőkben állt rajthoz. Külön érdekesség, hogy a náci Németországban készített cipőket egy színes bőrű atléta, az amerikai Jesse Owens vitte a csúcsra, hiszen a német cég modelljeiben nyert olimpiai aranyakat a berlini játékokon 1936-ban.

A vita, ami mindent megváltoztatott

Talán jelenleg is a Dassler lenne a világ legmenőbb cipőgyártója, ha nem jön a második világháború, amely alatt, illetve azt követően a két testvér annyira összeveszett, hogy kibékíthetetlen ellentét alakult ki közöttük. A végeredmény? Szétválás, szakadás, amelyből 1948 környékén két új cég jött létre. Egészen hihetetlen, hogy később mindkettő világszinten ismert branddé vált: Adolf Dassler a saját nevéből betűzte ki az Adidast, míg Rudolf gondolt egy nagyot, és megalapította a Pumát. Érdekesség, hogy a mai napig mindkét cég székhelye a németországi Herzogenaurach-ban található. Az Adidas maradt a megkezdett úton, tovább fejlesztette az elismert és magas színvonalú sportcipőit, eközben elindult szépen sorban a többi sportszer gyártása is. Az új brand szempontjából jelentős esemény volt a labdarúgók 1954-es világbajnoksága, amelynek döntőjét részben a cég cserélhető stoplis cipőinek köszönhetően nyerte a német válogatott, éppen a magyar ellen.

A sztárok is Adidas cipőt viselnek

Az Adidas a marketingben is újított, az elsők között szerződött ugyanis ismert sportolókkal, akiket szponzorként segített. Így lett a cég arca a csodaatléta Jesse Owens, minden idők legjobb bokszolója, Muhammad Ali, vagy a világbajnok labdarúgó, Franz Beckenbauer. Adolf Dassler egészen 1978-as haláláig figyelhette a brand egyre növekvő sikereit. Az Adidas jelenleg is a cipőgyártásáról a legismertebb, és abban sem volt változás, hogy igyekeznek megnyerni maguknak a világ legjobb sportolóit. A közelmúltból és a jelenből említhetjük a labdarúgók közül Lionel Messi, Zinedine Zidane, David Beckham, Xavi, Paul Pogba, Luis Suárez, Mohamed Szalah vagy Manuel Neuer nevét, míg kosárlabdában a NBA-sztárok, például a múltban Kareem Abdul-Jabbar, Tracy McGrady és Tim Duncan, a jelenben pedig Derrick Rose, Damian Lillard és John Wall hordják a háromcsíkos márka termékeit. Ide tartozik korunk szupersztárja, James Harden is, aki 2015-ben nem kevesebb, mint 13 évre szóló, 200 millió dolláros szerződést írt alá a céggel.

Az Adidas sportcipői tehát állócsillagként tündökölnek a sportruházatok égboltján. A cipők megvásárolhatók a CCC webáruházaiban, online is, ahol nem csak hatalmas kínálattal, de barátságos árakkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: freepik

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában