Állatvilág

2021.01.24. 17:30

Hová tűntek a madarak?

Eltűntek a téli etetők környékéről – a klímaváltozás lehet az oka.

Detzky Anna

Olvasóink felvetése, hogy hová tűnhettek tollas védenceik – alig látni madarat az etetőkön.

„Hosszú évek óta etetjük télen a madarakat. Jöttek cinkék, rigók, verebek, gerlék, és minden nap megreggelizték a számukra összeállított eleséget. Több mint egy hónapja kitettük a megszokott helyükre a kedvenc csemegéjüket, de azóta egyetlen egy madár sem jött a megvendégelésre” – írta levelében Orczi Sándorné Sajókeresztúrból

Délebbre húzódnak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) fordultunk a sokakat foglalkoztató kérdéssel.

– A legutóbbi évekhez hasonlóan nagyon enyhén indult a tél egész Észak-Eurázsiában. Az énekesmadaraink egy része novemberben, az etetési időszak elején még itthon tartózkodott – fejtette ki Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Decemberben voltak először hidegfrontok és az a kevés énekesmadár, amely ilyenkor még Magyarországon van, délebbre húzódik. Ennek hatására akár két hónappal is kitolódhat az etetési szezon, és a madárforgalom az eddigieknek akár 10 százalékát sem fogja elérni.

Az interneten több összeesküvés-elmélet terjed a témában.

– Sokak szerint chemtrailek, azaz a repülőkből titokban kiengedett pusztító vegyi anyagok és az új okostelefonok 5G-hálózat használata miatt tűntek el a madarak. A jelenség mögött azonban valójában a klímaváltozás húzódhat meg, de ahhoz, hogy ezt tudományos igénnyel állíthassuk, öt-tíz évi monitoring vizsgálat összehasonlítható adataira van szükség. Körülbelül négy-öt éve érzékeljük az etetők madárforgalmának csökkenését, de az idei télen még az eddigieknél is kevesebb a madár. Mindezzel együtt elmondható, hogy az etetőre járó madárfajok állományai egész Európában a legstabilabbak, gyakran növekszenek. Tehát a klímaváltozás nem jelent rájuk veszélyt, hanem az eddigi megfigyelésekből kiindulva gyökeresen megváltozott a viselkedésük, gyakran el sem jönnek hazánkig. A helyben maradó fajok, harkályok, cinegék pedig a jó idő miatt a természetben is találnak maguknak elegendő táplálékot, rovarokat – magyarázta Orbán Zoltán.

(A borítóképen: Maradtak mutatóba madarak – a felvétel egy gyümölcsös etetőhelyen készült)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában