pályázat

2021.01.24. 15:30

„Halld meg az állatok utolsó szavát!”

A Last Words kiállításra zrínyis diákok alkotásait is beválogatták.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Makrányi Laura és Nagy Rebeka, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium két 10.-es diákjának festményét is beválogatták a Last Words pályázat kiállítására. A tárlaton 38 alkotás tekinthető majd meg, a legjobb pályaművek mellett kortárs magyar képzőművészek alkotásai is.

A pályázatot az elmúlt évben írta ki a debreceni NDK – Neue Debreczenische Kunst – művészcsoport és a Deák17 Galéria, hogy kortárs művészek és diákok alkotásain keresztül járja körül a számtalan kérdést felvető globális problémát: az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulását, a biodiverzitás (biológiai sokféleség) csökkenését. „Halld meg a veszélybe került állatok utolsó szavait! Szólj hozzá! Reagálj! Formálj vizuális véleményt!” – így szólt a pályázati kiírás.

A felhívásra közel 250 alkotás érkezett, a szakmai zsűri 38 pályaművet választott ki. A Last Words című kiállítást az eredeti tervek szerint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (Budapest, Deák Ferenc utca 17., I. emelet) rendezik meg 2021. február 5-e és április 1-je között.

Égő erdő

Makrányi Laura Pusztuló otthon című alkotásával pályázott. A festményen egy égő erdő látható, a káoszt és a pusztítást szimbolizálja. Előtérben füves, fás terület zöldell, ahová még nem ért el a tűz, az utolsó, maradék remény jelképe, ami megmaradt az élővilág számára. A vízben menekülő szarvasok jelképezik az állatokat, amik megpróbálják túlélni az ember által okozott pusztulást. Az állatok új otthont keresnek, és csak reménykednek benne, hogy találnak.

Nagy Rebeka A világ pusztulása című munkáját küldte be a pályázatra, ami arról szól, hogy az ember folyamatosan pusztítja a környezetét a gyárak által levegőbe juttatott, mérgező gázokkal, azonban nemcsak saját magával végez, hanem a körülötte lévő környezettel, az állatokkal és növényekkel is. De lehet, hogy az emberek hamarabb fognak elpusztulni a saját hibájukból, mint az állatok, írta az alkotásokról a diákok rajztanára, Szőke Anita.

A zsűri tagjai voltak: Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr mozgalom alapító tagja, Zakar Antal képzőművész, tanár, NDK és Kaposi Dorka, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője.

(A borítóképen: Makrányi Laura alkotása is ott lesz a fővárosi kiállításon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában