Megelőzés

2021.01.06. 15:30

Gyógynövénnyel, mézzel, gyümölccsel

Gyerekkora óta a természet adta orvosságokkal készül fel a zordabb időjárásra Répáshuta polgármestere.

Kiss Daniel

20200728 Pannonhalma Csurran cseppen a méz. Képen: méz. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: MW

A héten várhatóan téliesebbre fordul az időjárás, így nemcsak jobban kell majd felöltözni, de a megfázás bonyodalmaira is érdemes lesz felkészülni. Erdős Tamást, Répáshuta polgármesterét kérdeztük: milyen szokásokat ismer és követ, amelyekkel megelőzhetjük a megbetegedést?

Már gyerekkora óta fordul inkább természetes gyógymódokhoz elmondása szerint a megszokott gyógyszerek, pirulák, tabletták helyett. A különböző gyógynövényeket, gyümölcsöket így évtizedek óta nemcsak teában, de más ételekben is előszeretettel felhasználják a háztartásban.

– Sok módszert eltanultunk annak idején, például a szomszéd Gyuri bácsitól, melyek elsősorban nem a betegség kezelésére, hanem annak megelőzésére szolgálnak – meséli Erdős Tamás.

A falu nagy része hasonlóan gondolkodik, sokan szintén természetes orvossághoz fordulnak a kíméletlenebb időjárás alatt. A gyógyhatású bioméz például mázsaszámra fogy minden évben, melyet szomszédos településekről szereznek be. A környező falvak mellett azonban a közvetlen környezet is tartogatja kincseit: az erdő, mező tele van mindenféle gyógynövényekkel és gyümölcsökkel. A polgármester elmondása szerint például ha vendégségbe érkezünk valakihez Répáshután, akkor nem filteres teával fognak megkínálni minket, hanem a környező hegyoldalakon szedett kamillából főzött italt töltenek a bögrénkbe.

Egy növénynek pedig több részét is fel lehet használni – magyarázza Erdős Tamás. – Ilyen például a sokoldalú galagonya, melynek virágából szívgyógyító hatású teát lehet főzni, de hajtása és levele is hasonlóan felhasználható. Terméséből pedig szörp és lekvár is készülhet.

Kevésbé zordak a telek

A falu magasan fekszik a bükki hegyek között, így átlagosan öt Celsius-fokkal hidegebb az idő, mint ugyanakkor Miskolcon.

– Igazából a hó mennyisége okozza a valódi kihívást, mintsem a hideg – hívja fel a figyelmet Erdős Tamás. – A kemény tél persze az utóbbi években többnyire elmaradt, de az e héten érkező csapadék itt valószínűleg hó formájában fog leesni.

Ezzel természetesen könnyedén meg tudnak birkózni Répáshután, minden télen rendszerint zajlik az önkormányzati utak takarítása, sózása, akár nagyobb gépekkel – traktorral – is. A polgármester szerint így egy hóesés után reggelre már járható utakkal találkoznak a felébredő lakosok.

– Érezhető viszont a klímaváltozás hatása – mondja. – Régebben megszokott volt, hogy november és március között hóba burkolózott a falu és a környező hegyek, völgyek, mostanában viszont az a jellemzőbb, hogy leesik egy nap 2-3 centiméternyi hó, és azt már másnap elmossa az eső. Más években szokványos volt a 30-50 centis hó is, aminek most főleg a gyerekek örülnének.

(A borítóképen: A méz jótékony hatása is régóta ismert (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában