Az állatorvos válaszol

2021.01.21. 08:00

Fontos a korai szemvizit

Az anya- és apakutya szűrővizsgálatával megelőzhetőek az örökletes szembetegségek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Állatok körében sok olyan szembetegséggel találkozunk, ami nálunk embereknél nem vagy ritkán fordul elő. Ezekkel kapcsolatban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat állatorvos szakértőnk, akinek a szemészet a specializációja.

– A leggyakoribb szemmel kapcsolatos problémák kutyáknál: a szemhéj állási rendellenességek, a szárazszem-betegség, a verekedésekből adódó szaruhártya-sérülések. Egyre gyakoribb az allergia okozta kötőhártya-gyulladás és nem ritka a szürke hályog sem. Sajnos a gyakran látásvesztéssel járó látóhártya-megbetegedések is előfordulnak, és a glaucoma vagy köznapi néven zöld hályog is fenyegeti a kutyusokat – sorolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos.

A szembetegségeket többféle ok válthatja ki.

– A betegségek egy része szerzett, ezek a sérülések, fekélyek, gyulladások. Vannak köztük fajtaspecifikusak. Például a német juhászkutyáknak szaruhártya-gyulladása lehet, a fiatal francia buldogoknál pedig sokszor előfordul a pislogóhártya könnytermelő mirigy. Léteznek örökletes betegségek is. Néhány kistestű fajtában öröklődhet a látóhártya sorvadása vagy a szürke hályog. A szárazszem-betegség az idősebb kutyákban fordul elő rendszeresen. Az utóbbi években a szemférgesség is egyre elterjedtebb, ebben az esetben legyek terjesztik a kötőhártyán élősködő férget. Az allergiaszezon az ebek szemére sem hat jól – tudatta a kis­állatgyógyász.

A szemészeti betegségek kezelése nagyon változatos.

– A gazdiknak leggyakrabban a váladékozás, a hu­nyorgás, a szem színének vagy méretének a megváltozása tűnik fel. Az örökletes szembetegségek megelőzhetők úgy, hogy az anya- és az apakutyát szűrővizsgálatnak vetjük alá a tervezett alom előtt, vagy ennek elmaradásával a kölyköt. Egy kötőhártya-gyulladás, egy nem túl súlyos szaruhártya-probléma könnyen kezelhető szemcseppekkel. Súlyosabb esetben néha tabletták alkalmazására is szükség lehet. Bizonyos sérüléseknél, szemhéj állási problémáknál műtéttel orvosolható a baj. A kutyáknál is alkalmazunk terápiás kontaktlencséket, van lehetőség műlencse-beültetésre szürke hályogos szemlencse helyett. Léteznek olyan nem gyógyítható kórképek, például a szárazszem-betegség, ahol a kutya egész életében szemcseppes kezelés szükséges – mondta a szemész szakállatorvos.

Kérdezze az állatorvost!

Az Ézak-Magyarország kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A kutyáknál a szemproblémák a leggyakoribba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában