Vízkereszt

2021.01.06. 13:30

E napon a Megváltó megjelenését ünneplik

A görögkatolikus egyházban idén is megtartják a hagyományos vízszenteléseket.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Kizárólag Jézus Krisztus megkeresztelését ünnepli vízkeresztkor a görögkatolikus felekezet, amikor először nyilvánult meg Isten három alakja. A keresztény hagyomány szerint a Megváltót unokatestvére, Keresztelő János merítette alá a Jordán vizében.

– Az ünnepi liturgikus énekeink szövegében a Messiás keresztelőjéről esik szó, amire mi úgy tekintünk, hogy maga szentelte meg a vizet azáltal, hogy bűntelen volt – mondta Szemerszki Mihály, a Búza téri Nagyboldogasszonyról elnevezett Püspöki Székesegyház görögkatolikus parókusa.

– Nagyon sokszor elhangzik, hogy Krisztus most, a jelenben jön el, tehát jelenvalónak érezzük. Erre utal a vízkereszt ünnep eredeti görög neve is, az „úrjelenés vagy istenjelenés”. Jézus keresztelőjén az Atyának a szózata hallatszott, és leszállt rá galamb képében a Szentlélek, tehát a körülötte állók először láthatták a teljes Szentháromságot. A három bölcs látogatására mi a Szent Család ünnepén, december 26-án emlékezünk.

Böjti nap, virrasztás

A járványügyi előírásokra való tekintettel, fokozott elővigyázatossággal történik a vízszentelés.

– A vízkeresztet ugyanúgy megünnepeljük január 6-án, mint máskor, és böjti nappal készülünk rá. Már kedd reggel királyi imaórákat végeztünk, estefelé pedig Nagy Szent Bazil liturgiáját vecsernyével. Hagyományosan az ünnep vigíliáján és magán vízkereszt napján tartunk vízszentelést. A kedd estit idén is dr. Orosz Atanáz püspök atya végezte. Korábbi években ezt folytattuk egy hosszabb lélegzetvételű virrasztással, ami éjjel 10-11-ig is eltartott. A kijárási tilalmat figyelembe véve most hamarabb befejeztük. Viszont már hétfőn bemutattunk belőle egy szertartásrészletet. Szeretnénk, ha mindenki elkerülné a járványveszélyt, ezért azt kértük a hívektől, hogy aki saját magának szeretne szenteltvizet hazavinni, az hozzon otthonól lezárt palackban. Ezt a templomi vízzel együtt külön megszenteljük. Kérésre házszenteléseket is tartunk – sorolta a parókus.

(A borítóképen: Vízszentelés a Szinván)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában