Elismerés

2021.01.25. 16:30

Dorka is ott van az esélyesek között

Még kezdő a pályán, de máris elnyerheti a közönségdíjat a miskolci színművész hallgató.

Hegyi Erika

Mikita Dorka is ott van az Online Farsangi Szinkronszemle közönségdíjra jelöltjei között. A 8 legjobb színművészre január 24-éig lehet szavazni, olvasóink is segíthetnek, hogy a fiatal tehetség elnyerje a közönségdíjat.

Dorkát jól ismerhetik olvasóink, hiszen nemrég még miskolci diáklány volt, és gyermekszínészként láthattuk őt a Miskolci Nemzeti Színház több előadásában is. Érettségi után a Budapesti Operettszínház színinövendéke lett, ősztől pedig a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója. Tanulmányaival párhuzamosan a Mafilmnél kezdett szinkronizálni.

Összetett feladat

– Kezdetben kisebb, úgynevezett tömegfeladatokat kaptam a szinkronstúdióban, de ez így van rendjén, hiszen először mindenkinek meg kell tanulnia a szinkronszakmát. Két év után egy fiatal rendezőnek, Nikas Dánielnek megtetszett a hangom egy közös munka során, és rám osztott egy főszerepet az HBO-n futó, Stargirl-sorozatban. Igazából ez volt az első komoly és meghatározó szinkronmunkám. Ezután a Netflix sorozatában, a Bridgertonban is kaptam szerepet, Francesca magyar hangja lettem – mesélte Dorka.

Mint fogalmazott, a szinkronizálás meglehetősen összetett feladat, rengeteg dologra kell figyelni egy időben.

– Egyrészt olvasom a saját szövegemet, hallgatom a hangomat, de közben figyelnem kell a színészt is, akit szinkronizálok, hogy ő milyen érzelmeket közvetít az idegen nyelvű mondataival. Ha ez még nem lenne elég feladat, rengeteg technikai dologra is összpontosítani kell. Egy-egy számra vagy időkódra például, amelyekre pontosan rá kell mondani a szöveget. A szinkron valójában olyan, mint egy nagy, zenés színházi darab, ezer forgó elemmel, hiszen ott is rendkívül sok mindenre kell koncentrálni egyszerre – nyújtott bepillantást a színművészek életébe Dorka.

Elárulta, az az álma, hogy prózai és zenés színházi szerepekben is játszhasson, sőt szívesen vállalna filmszerepeket is. Épp a napokban vett részt élete első filmes castingján.

A szinkronszemle közönségdíj-szavazásáról minden információt megtalálhatnak olvasóink Mikita Dorka közösségi oldalán.

(A borítóképen: Mikita Dorka a HBO-n futó sorozatban mutatkozott be szinkronszínészként)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában