Hajléktalanul

2021.01.12. 07:00

Csak egy meleg zoknira vágyott

Az áruház előtt járók megsajnálták a földön ücsörgő fiatalembert.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Sokan osztottak meg egy szívszorító posztot a közösségi oldalon az elmúlt hétvégén. A bejegyzés arról szólt, hogy Miskolcon, a Pesti úton az egyik áruház előtt mindennap ott üldögél egy fiatalember. Szinte didereg a hidegben, annyira fázik. A történet írója odament hozzá, és megkérdezte, mi történt vele, miért fagyoskodik az utcán. A fiatalember elmesélte, hogy nincs hová mennie, éjszaka lépcsőházakban húzza meg magát. Nem szeretne semmi mást, csak egy jó, meleg zoknit, mert a lába majd’ lefagy. Akkor a történet írója és a férje bement az egyik áruházba, és sok mindent vásároltak a fiatalembernek, természetesen vastag zoknit is. A bejegyzést sokan megosztották és sokan szóltak hozzá, mindannyian nagyon sajnálták a fiatalembert. A hajléktalanok gondozásával Miskolcon három szervezet foglalkozik. Mivel a Pesti út a Napfényt az Életnek Alapítványhoz tartozik, itt érdeklődtünk. Koltai Zsolt utcai szociális munkás elmondta, ismerik a történetben szereplő fiatalembert. Amikor először találkoztak vele, elmesélte, hogy a szülei nem engedik be a lakásba, így lépcsőházakban tölti az éjszakát.

A fiatalembert sokszor jelentették már a diszpécserszolgálatnak – Koltai Zsolt

Jól ismerik

– Felajánlottuk neki, hogy költözzön be, egyelőre az alapítvány rehabilitációs szállójára. Működik nálunk egy úgynevezett visszavezetés a munkába program, úgyhogy dolgozhatna is. Mivel nem voltak iratai, adtunk neki olyan igazolásokat, amelyekkel elindíthatta a személyi okmányok beszerzését. Vittünk neki pokrócot, nadrágot, zoknit, pulóvert, kabátot, és megbeszéltük, hogy ha készen van az igazolványa, máris beköltözhet hozzánk, és lesz munkája is. Felajánlottuk neki, hogy addig is igénybe veheti az éjjeli menedékhelyet, nappal pedig a nappali melegedőt, nem kell lépcsőházakban bujkálnia és az utcán fagyoskodnia. Elláttuk élelmiszerrel és tisztasági csomaggal is. Megbeszéltük vele, hogy mindennap kimegyünk hozzá, hogy tudjon szólni, ha elkészültek az igazolványai. Még a tüdőszűrőpapírjáért is elmentünk a Semmelweis kórházba. De ettől kezdve folyamatosan kerül minket, ha meglátja az autónkat, felpattan a kartonpapírjairól, amin üldögél, és elszalad. Ebből csak arra tudunk következtetni, hogy nem szeretne bejönni az intézményünkbe – sorolta Koltai Zsolt.

Hozzátette: a fiatalembert sokszor jelentették már a diszpécserszolgálatnak, ők minden alkalommal kimentek hozzá, de nem akar velük találkozni. Valószínűleg koldulásból szeretne megélni. Első találkozásuk óta, ez november 2-án volt, „átköltözött” egy másik áruház elé. A fiatalember egyébként 21 éves.

Azt már Végh Andrástól, a Napfényt az Életnek Alapítvány szakmai vezetőjétől tudtuk meg, hogy ellátatlan hajléktalan ember valószínűleg nincs a városban. Azokat, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak beköltözni az intézménybe, az utcai szociális munkások rendszeresen látogatják. Amiben tudnak, segítenek nekik, és nyomon követik a sorsukat. Azonban sokan élnek koldulásból, mert ez „jövedelmező” tevékenységnek számít. Van olyan gondozottjuk, aki ilyen módon 5000 forintot is össze tud gyűjteni naponta.

Azonban, ha földön fekvő, magatehetetlen embert látunk az utcán, mindenképpen értesítsük a Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálatát a 06-46/530-268-as telefonszámon!

(A borítóképen: Hajléktalanul. Nem mindenki vágyik segítségre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában