segítőszolgálat

2021.01.28. 12:30

Biztonságban érezhetik magukat járvány idején

Az élet bármely területén felmerülő problémájukkal megkereshetik a segítőszolgálatot a helyi szépkorúak.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A Szirmabesenyői Segítő Szolgálat és Konyha munkatársai sokat tesznek azért, hogy az idősek a járványhelyzetben is biztonságban érezhessék magukat.

Maszkot kaptak

– Már tavasszal, a karantén­időszak kezdetén felkerestük a 65 év felettieket telefonon, hogy miben segíthetünk. Többen kérték, hogy vásároljunk be nekik alapvető élelmiszereket, váltsuk ki a gyógyszereiket és adjuk fel a leveleiket a postán – sorolta Fedorné Karmanóczki Zita intézményvezető. – Emellett szinte az egész településen maszkot biztosított az önkormányzat az 50 év felettieknek, amit házhoz vittünk, vagy becsomagolva betettünk a postaládákba. Irodánkban pedig bárki igényelhetett védőfelszerelést, így rendkívül sok mosható textilmaszk talált gazdára. Ez teljesen új feladatkör számunkra, hiszen korábban csak a törvényileg előírt házi segítségnyújtás keretein belül támogathattuk az időseket 15 munkatársunkkal. Speciális karórás jelzőrendszer is működik a nagyközségben Sajószentpéter központtal, amihez a kérelmeket mi visszük ki az igénylőkhöz. Szirmabesenyő önkormányzata átvállalta az ezzel járó költségeket a szépkorúaktól.

A segítőszolgálat munkatársai megfeszített tempóban segítik jelenleg is az időseket.

– Az intézményünkhöz tartozó szociális konyha kétfogásos ebédet, alkalmanként savanyúságot és desszertet is biztosít munkanapokon déltől délután kettőig azoknak, akik ezt igénylik. A korábbi havi 70 körüli igénylés most a koronavírus ideje alatt 100-ra ugrott. Az ételt eldobható ételhordóban, nejlonszatyorban házhoz visszük, és hogy elkerülhető legyen a személyes találkozás, a kapura akasztjuk. Szenteste pedig a legrászorultabbaknak 50 adag ételt ingyenesen közvetítettünk ki Szirmabesenyőben és a Király-hegyen. A tartós élelmiszer, a játék és a könyvadományok átadása szintén folyamatos feladatunk. Viszont ruhaneműt a vírushelyzetre való tekintettel most nem fogadunk – emelte ki az intézményvezető.

A szociális konyha mellett folyamatosan működik a családsegítő szolgálat, ahol minden korosztállyal, így nagymamákkal, nagyapákkal is tartják a kapcsolatot.

– Többen a digitális oktatás során felmerülő teendőkkel kapcsolatban keresnek meg bennünket, hiszen ők vannak együtt az unokákkal tanuláskor. Sajnos az egyedül élők körében jellemző az elmagányosodás is, ezért fontos szerepet kapnak a segítő beszélgetések, amelyekre személyesen kínálunk lehetőséget maszkban, megfelelő távolságtartással. A nyugdíjasok nagy része már nagyon várja, hogy megkapja a védőoltását. Az ehhez szükséges regisztrációban is segítséget nyújtunk. Kollégáink is bíznak benne, hogy minél előbb sorra kerülnek, hiszen rengeteg emberrel találkozunk, és kint vagyunk a tűzvonalban – fejtette ki a Szirmabesenyői Segítő Szolgálat és Konyha vezetője.

(A borítóképen: Fedorné Karmanóczki Zita intézményvezető Horváth László Gézánénak levelet és csomagot adott át karácsonykor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában