online továbbképzés

2021.01.31. 12:00

Beleszólhatnak a jövőbe a képzésben részt vevők

Hiánypótló online továbbképzés indul az idősügyek iránt érdeklődők számára.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Idősügyi referens képzést hirdettek meg ingyenesen a virtuális térben a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karának gondozásában „Az időskornak van jövője” mottóval, dr. Czeizel Endrét idézve. A százórás, távoktatásban folyó továbbképzést, amelyre érettségizettek jelentkezhetnek, a Családbarát Ország Kft. akkreditálta a felnőttképzés részeként.

Hivatalnokoknak is

Térségenként szervez csoportokat a képzéshez a Debreceni Egyetem – dr. Dobos László

„A tanfolyam célja, hogy a résztvevők képesek legyenek aktívan hozzájárulni a helyi aktív idősödést segítő programok előkészítéséhez, szervezéséhez és lebonyolításához. Fel tudják ismerni az időskori életkori sajátosságokból adódó speciális szükségleteket. Jogkövető módon részt tudjanak venni az idősügyi programok előkészítésében, kivitelezésében, és eligazodjanak ezek jogi környezetében. Képesek legyenek hatékonyan együttműködni a települési önkormányzat illetékes szakembereivel, valamint azokkal a helyi civil szerveződésekkel, amelyek az idősekkel kapcsolatos feladatokban szerepet vállalnak” – olvasható a Családbarát Ország Kft. Facebook-odalán.

Régiós csoport alakul

– Térségenként szervez csoportokat a képzéshez a Debreceni Egyetem, és az észak-magyarországi régióban történő toborzási feladatokra engem kértek fel – mondta dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnöke. – Háromszáz embernek és intézménynek küldtem tovább az információt az alapítvány adatbázisán és levelezőrendszerén keresztül, és kértem, hogy terjesszék. Már többen érdeklődtek és kérdéseket is tettek fel, úgyhogy valószínű, lesznek jelentkezők. A online órákat a Debreceni Egyetem oktatói tartják interneten keresztül, amiből 49 óra konzultáció, 51 óra pedig tréning. Az egész egy helyi problémával foglalkozó vizsgadolgozattal zárul. A képzés kreditpontos, ami beleszámít a felnőttképzés továbbképzési rendszerébe. Ha valaki elvégzi, akkor tanúsítványával tudja igazolni, hogy megfelelő kompetenciákkal és szakmai ismeretekkel rendelkezik idősügyi területen.

Teljes embert kíván

Dr. Dobos László szerint nagy szükség van a képzésre.

– Személy szerint én hiánypótlónak tartom a kezdeményezést, mert egyelőre még nincs ilyen jellegű továbbképzés, hanem más tudományok részterületeként bukkannak fel gerontológiai kérdések. Szépkorúak ügyeivel most még bárki foglalkozhat, aki az alapmunkakörén belül találkozik a korosztály képviselőivel. Annak ellenére, hogy a 65 év felettieknek speciális problémáik vannak és hozzáértő bánásmódot igényelnek. A nyugdíjasok népes csoportját képezik a társadalomnak, és a legtöbb településen az idősügy teljes embert kíván – jelentette ki lapunknak nyilatkozva az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Dr. Dobos László részt vesz a szervezésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában